https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-britska-jezera-se-pokryla-zelenym-kobercem-z-toxickych-sinic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Britská jezera se pokryla zeleným kobercem z toxických sinic

13.8.2011 04:59 | STIRLING/HODONÍN (Ecomonitor)
Hlavní problém s výskytem vodního květu prý tkví v tom, že může být toxický, a to jak pro koupající se lidi, venčené psi i hospodářská a divoká zvířata.
Hlavní problém s výskytem vodního květu prý tkví v tom, že může být toxický, a to jak pro koupající se lidi, venčené psi i hospodářská a divoká zvířata.
Foto | stc4blues / Flickr
Příjemné teplé počasí a splach fosfátových hnojiv ze zemědělských pozemků do vodních toků daly na mnoha jezerech a vodních kanálech ve Velké Británii vzniknout nehezky vypadajícímu koktejlu zelené barvy, informuje Guardian.
 

Podle reportu britské Agentury životního prostředí (EA) prostředí bylo letos zaznamenáno 83 případů výskytu vodního květu způsobeného sinicemi a řasami. Je to více, než by se dalo čekat na první měsíc ze zhruba tří, kdy se zvýšený nárůst sinic dá očekávat. Rekordním z hlediska výskytů byl naposledy rok 2005, kdy bylo zaznamenáno na 226 závažných zvýšení koncentrace sinic ve vodách Anglie.

Hlavní problém s výskytem vodního květu tkví v tom, že může být toxický, a to jak pro koupající se lidi, venčené psi i hospodářská a divoká zvířata. Toxiny ze sinic jsou pravděpodobně příčinou velkých úhynů ryb. Podle anglických odborníků se toxiny v rybích tělech pravděpodobně akumulují.

Vodní květ na vodních plochách vzniká za současného působení klimatických faktorů střídáním sucha a přívalových srážek, které vedou k únikům odpadové vody z kanalizací. Původcem znečištění vod můžou být nejrůznější zemědělská hnojiva, ale také fosfátové čisticí prostředky z domácností. Fosfáty rozpuštěné ve vodě a dusičnany ze vzduchu jsou pro sinice nejlepší potravou. Je doložena řada medicínských kožních vyrážek, ekzémů, zažívacích obtíží, a dokonce vážných poškození jater způsobených toxiny z vodního květu.

Při výskytu vodního květu je vždy otázka, zda vznikl ze sinic, které obsahují toxiny. „Právě nejistota a obtížnost určení, zda jsou nárosty toxické, nás nutí jednat s každým výskytem jako s teoreticky nebezpečným pro lidské zdraví,“ říká profesor Geoffrey Codd ze Stirlingovy univerzity.

Toxické sinice ve vysokých koncentracích byly zjištěny například v oblastech Loch Coulter, Stirling, Ranworth, Norfolk Borads a v londýnské nádrži Wishing Tree. Tyto lokality zaznamenává Codd do databáze komplexního monitorovacího systému. „Kdybychom tyhle problémy neřešili, byla by situace mnohem vážnější,“ říká Codd a upozorňuje na špatnou situaci například v USA. „Problém s řasami a sinicemi v Americe se skutečně nepěkně vyvinul. Sinice dokážou narůstat poměrně nečekaně rychle a následné ekonomické problémy, spojené například s poklesem cestovního ruchu, postihnou rozsáhlou oblast. Nejistějším protiopatřením by bylo dohlédnout na zemědělce, aby hnojili s rozumem. Ostatně, zásoby fosfátů jsou limitované, takže by se vyplatilo s nimi šetřit,“ tvrdí Geoffrey Codd.

Článek byl uveřejněn 5. 8. 2011 na serveru Guardian.co.uk pod názvem British lakes and canals hit by toxic algae scum.
reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist