https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladiny-more-stoupaji-nejrychleji-za-2000-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladiny moře stoupají nejrychleji za 2000 let

23.6.2011 05:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Hladiny moří stoupají nejrychleji za poslední dvě tisícovky let (ilustrační foto).
Hladiny moří stoupají nejrychleji za poslední dvě tisícovky let (ilustrační foto).
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Nikdy v minulých dvou tisících let nestoupaly hladiny u amerického atlantického pobřeží tak rychle, jako v současnosti. Vyplývá to z nového výzkumu, jehož výsledky publikovat časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Zároveň mezinárodní tým vědců potvrdil souvislost mezi stoupáním hladiny a změnami klimatu.
 

Termínem „nyní stoupají“ vědci myslí období od konce 19. století, kdy každý rok moře stoupnou o v průměru o více než 2 milimetry, což je nejvíce za 2100 let.

Vědci sestavili vůbec první kompletní „profil“ výkyvů hladiny za toto období, a to na základně zkoumání stáří mikroorganismů zvaných dírkonošci (Foraminifera) ve vrstvách u amerického pobřeží. Za posledních několik set let také brali v úvahu další údaje, například data o přílivech a odlivech.

„To, že nyní máme detailní znalost rychlosti výkyvů hladiny za uplynulé dva tisíce let, nám dává důležitý kontext, v němž můžeme debatovat o stávajících a budoucích změnách,“ uvedl vědec Paul Cutler. „Zejména to má význam pro chápání dalšího vývoje pobřežních oblastí, v nichž žije více než poloviny světové populace.“

Budoucnost se otevírá...

Andrew Kemp z Yale University, zdůrazňuje, že je velmi důležité pochopit, jak přesně hladiny moří reagují na změny teplot, neboť tak je možné vyčíst z minulosti předpověď budoucnosti. „Nyní máme mnohem lepší možnost modelovat budoucnost,“ uvádí.

Podle výsledků studie byly hladiny moří poměrně stabilní v období od roku 200 před naším letopočtem zhruba do roku 1000. Poté v 11. století začaly hladiny stoupat o zhruba půl milimetru ročně, což trvalo přibližně 400 let. Pak přišel další relativně stabilní časový interval, jehož chladnější teploty tzv. Malé doby ledové nepřinesly žádné větší výkyvy.

Následovala ovšem „doba současná“, v níž od konce 19. století hladiny stoupají v průměru o více než 2 milimetry ročně.

„Vzestup hladiny moře se může stát katastrofálním důsledkem klimatické změny,“ dodává další z týmu, Benjamin Horton z University of Pennsylvania. Nejdůležitějším výsledkem ovšem dle vědců je, že nyní bude možné zpřesnit klimatické modely pro příští desítky let.


reklama

 
Další informace |
Další informace viz PNAS.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist