https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlavnim-hostem-filmoveho-festivalu-na-hluboke-bude-ochranarka-zraloku-cristina-zenatova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlavním hostem filmového festivalu na Hluboké bude ochranářka žraloků Cristina Zenatová

12.9.2017 14:34 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Program obsáhne škálu od filmů jako Poslední ruský parník Dostojevskij či Perutýni - piráti Karibiku přes snímek Je s námi konec?, jímž provází Leonardo Di Caprio, po besedu o expedici na Šalamounovy ostrovy za historií českého potápění či koncert Lenky Dusilové.
Program obsáhne škálu od filmů jako Poslední ruský parník Dostojevskij či Perutýni - piráti Karibiku přes snímek Je s námi konec?, jímž provází Leonardo Di Caprio, po besedu o expedici na Šalamounovy ostrovy za historií českého potápění či koncert Lenky Dusilové.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochranářka žraloků Cristina Zenatová bude hlavním hostem mezinárodního filmového festivalu Voda, moře, oceány, který začne 13. září v Českých Budějovicích a Hluboké nad Vltavou. Akce představí v soutěžní části 36 snímků ze 14 zemí. Informoval o tom programový ředitel přehlídky Dušan Jurčík. Festival, jejž loni navštívilo 2594 diváků, potrvá do 17. září, kdy ho zakončí projekce vítězných snímků.
 

Cílem festivalu dokumentárních filmů je uvést díla o světě sladkých i slaných vod, podnítit jejich tvorbu a rozšiřovat tak zájem lidí o ochranu této části životního prostředí. Hlavním tématem 14. ročníku je splavnění Vltavy. "Na jaře se po mnoha letech otevřela Vltavská stezka. Jsou tam filmy o Vltavě a jeden o tom, jak se rodily technické záležitosti, aby se naplnila splavnost, která kdysi za Karla IV. fungovala," řekl Jurčík.

Hlavním hostem festivalu bude Cristina Zenatová, jež se narodila v Itálii a vyrostla v deštných pralesích afrického Konga. Dnes chrání mořskou a podvodní přírodu zejména na Bahamách. "Úžasná žralokářka, kromě toho je i fotografka," řek Jurčík.

Pozvání přijal i český mořeplavec Richard Konkolski, jenž třikrát sám obeplul zemi. Spolu s dalšími pokřtí knihu Příběhy mořeplavců. "Přijede i Václav Cílek. Regionální diváci ho milují a moc hezky povídá o vodě," řekl Jurčík. V hlubockém kině Panorama vystaví své snímky podvodní fotografka Lucie Drlíková, vrakový potápěč a fotograf Jindřich Böhm představí své fotografie z mizejícího světa amazonských domorodců.

Program obsáhne škálu od filmů jako Poslední ruský parník Dostojevskij či Perutýni - piráti Karibiku přes snímek Je s námi konec?, jímž provází Leonardo Di Caprio, po besedu o expedici na Šalamounovy ostrovy za historií českého potápění či koncert Lenky Dusilové. Všechny projekce i besedy v hlubockém kině Panorama i v Zoo Hluboká jsou zdarma.

Festivalové porotě předsedá Michael Havas, který produkoval přes 50 filmů, koprodukoval i dva filmy Jana Švankmajera Něco z Alenky a Lekce Faust. Porotu dále tvoří Jitka Radová ze sdružení Ekofilm, kameraman a potápěč Miroslav Hrdý, dramaturg ČT Dušan Jurčík a Jindřich Böhm.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist