https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-navrhuje-reformu-dotaci-na-ekologictejsi-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha navrhuje reformu dotací na ekologičtější kotle

13.6.2017 09:00 | OSTRAVA (ČTK)
Nejhorší ovzduší dýchají obyvatelé Moravskoslezského kraje. Převážně pak Ostravy, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Největším znečišťovateli jsou lokální topeniště, průmyslové areály a doprava.
Nejhorší ovzduší dýchají obyvatelé Moravskoslezského kraje. Převážně pak Ostravy, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Největším znečišťovateli jsou lokální topeniště, průmyslové areály a doprava.
Současné dotace na nové ekologičtější kotle nejsou dostatečně motivující pro některé skupin obyvatel, především pro seniory na venkově a sociálně slabé. Energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký míní, že v jejich případě by dotace a pomoc s vyřízením dotací měla být výraznější. Obce by podle něj ve snaze zlepšit kvalitu ovzduší měly dostat i pravomoc úplně zakázat na svém území topení hnědým uhlím.
 

Polanecký to včera řekl v Ostravě, kde se od 13. do 15. června uskuteční ministerská konference Světové zdravotnická organizace pod názvem Životní prostředí a zdraví.

Kotlíkové dotace jsou podle něj dobrý projekt, který by měl pokračovat i po ukončení podpory z Evropské unie. Financovat by jej měl stát například ze zvažované uhlíkové daně. Tedy daně, kterou by bylo zatíženo topení uhlím. "První analýzy už vláda provedla. Připravuje se daňová reforma, která by uhlíkovou daň zavedla," řekl. Dodal, že důležité je i rozšíření dotací na obyvatele, které dosud neoslovily.

"Současné nastavení cílí na vzdělané obyvatele v produktivním věku. Pro seniory na venkově či sociálně slabé motivující není," tvrdí. Podle něj by pomohla větší finanční podpora a pomoc při získávání dotace. Zkvalitnění ovzduší by podle něj pomohla i možnost obcí zakázat topení hnědým uhlím. "To je sice silná restrikce, ale v krajních případech využitelná. Takovou možnost například už využil polský Krakov," uvedl.

Nejhorší ovzduší dýchají obyvatelé Moravskoslezského kraje. Převážně pak Ostravy, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Největším znečišťovateli jsou lokální topeniště, průmyslové areály a doprava. Podle Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a Vysoké školy chemicko-technologické Praha se to podepisuje nejvíce na zdraví dětí a ještě nenarozených plodů. "Mnohem častěji děti z těchto oblastí trpí onemocněním dýchacích cest," řekl.

Poslední výzkumy jeho týmu zjistily, že matky a novorozenci z Karviné mají v krvi a těle vyšší koncentrace prachových částic PM10 a karcinogenního benzoapyrenu než matky a jejich potomci v Českých Budějovicích. Podle vědců se také prokázalo, že vysoká koncentrace prachu i benzoapyrenu zpomaluje u dětí vývoj mozku a snižuje jejich obranyschopnost.

Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Maximální povolený počet překročení imisního limitu pro polétavý prach je přitom stanoven na 35 dní v roce. Nejhorší situace byla loni v ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice, kde byl imisní limit pro polétavý prach loni překonán v 89 dnech. Obdobně jako Radvanice na tom loni byly také Věřňovice, které jsou součástí Dolní Lutyně na Karvinsku. Kvalitu ovzduší kromě průmyslu ovlivňuje i doprava a topení v domácnostech, ale také škodliviny ze sousedního Polska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist