https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-greenpeace-blokuje-elektrarnu-v-nemecku-patrici-ceske-firme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Greenpeace blokuje elektrárnu v Německu patřící české firmě

3.11.2015 11:52 | BERLÍN (ČTK)
"Pokud EPH nemá zábrany provozovat 79 let starou elektrárnu v Deubenu, jak ohleduplně by asi postupoval v Lužici? Další desítky let by zabíjel uhelnými emisemi Němce i další obyvatele Evropy, ale v řádově vyšším měřítku," uvedl ředitel české pobočky Greenpeace David Murphy
"Pokud EPH nemá zábrany provozovat 79 let starou elektrárnu v Deubenu, jak ohleduplně by asi postupoval v Lužici? Další desítky let by zabíjel uhelnými emisemi Němce i další obyvatele Evropy, ale v řádově vyšším měřítku," uvedl ředitel české pobočky Greenpeace David Murphy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace
Aktivisté z ekologického hnutí Greenpeace včetně několika Čechů demonstrují v areálu německé uhelné elektrárny Deuben nedaleko Lipska, kterou skrze firmu MIBRAG ovládá česká společnost EPH. Greenpeace považuje Deuben za nejstarší uhelnou elektrárnu v Německu.
 

Aktivisté podle prohlášení hnutí na komíně a před vchodem do elektrárny rozvinuli velké transparenty v němčině a angličtině s heslem "Uhlí zabíjí!". Součástí jejich plánu byl mimo jiné i pokus o symbolické ucpání komínu obřím látkovým špuntem. To se jim také podařilo. Provozovatel elektrárny podle rozhlasové stanice MDR uvedl, že to bylo nebezpečné.

Policie akci sledovala, k žádnému razantnímu zásahu ale nepřikročila. Jan Rovenský z Greenpeace, který se protestu zúčastnil, ČTK telefonicky sdělil, že policisté nechali aktivisty po kontrole dokladů z areálu odejít. Několik členů Greenpeace nadále demonstruje před vjezdem do elektrárny a rovněž na komíně zůstává lezecký tým s transparentem.

Dnešní protest souvisel i se záměrem EPH koupit od švédské státní společnosti Vattenfall hnědouhelné povrchové doly ve východním Německu. Zájem o těžbu v Lužici má mimo jiné i ČEZ. Greenpeace se chtěla tendru na prodej také zúčastnit, ale byla z něj vyloučena.

"Pokud EPH nemá zábrany provozovat 79 let starou elektrárnu v Deubenu, jak ohleduplně by asi postupoval v Lužici? Další desítky let by zabíjel uhelnými emisemi Němce i další obyvatele Evropy, ale v řádově vyšším měřítku," uvedl ředitel české pobočky Greenpeace David Murphy. Hnutí se odvolává na studii vědců z univerzity ve Stuttgartu z roku 2013, podle které je elektrárna v Deubenu zodpovědná za předčasná úmrtí 22 lidí ročně.

"Každý subjekt má právo na vyjádření svého ideového postoje, podstatné je, aby akce aktivistů neohrožovaly bezpečný provoz elektrárny," řekl ČTK v reakci mluvčí EPH Daniel Častvaj. Podotkl, že elektrárna Deuben byla v nedávné minulosti podstatně zrekonstruována a je plně v souladu se všemi právními předpisy v oblasti životního prostředí, a to včetně zpřísněných hodnot emisních limitů, které vstoupí v platnost až příští rok. "Obavy Greenpeace vycházející pouze ze stáří elektrárny tak nejsou důvodné," dodal.

Greenpeace nedemonstroval u této elektrárny poprvé. Asi před měsícem u ní v rámci protestu proti využívání hnědého uhlí vypustili černý balon znázorňující Zemi.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist