https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-kosatky-si-uzivaji-lazne-pluji-za-nimi-5-tisic-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřI kosatky si užívají lázně. Plují za nimi 5 tisíc kilometrů

22.11.2011 01:09 | LA JOLLA/ PÍSEK (Ecomonitor)
Až dosud panovalo přesvědčení, že kosatky se vydávají do teplých vod kvůli potravě či rozmnožování. Podle posledních pozorování však kosatky plují na jih jako do lázní, aby se v teplé vodě zbavily řas a rozsivek, píše ScienceDaily.
 

Vědci Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) pomocí satelitu sledovali vybrané kosatky. Ty se vydaly na 5 tisíc kilometrů dlouhý výlet z Antarktidy na jih Brazílie a zpátky. A výlet to byl vysloveně na otočku, protože na cestě strávily jen 42 dní. Na základě pozorování pak přišli vědci s novým vysvětlením migrace dravých kosatek.

Jejich tělo je po delším pobytu v severských vodách výrazně pokryté žlutavým nárostem řas a rozsivek, které velrybám poškozují pokožku. „Kosatky putují na jih tak rychle, přímou a nejkratší cestou, že je skoro nepravděpodobné si myslet, že hledají potravu nebo budou rodit,“ říká John Durban, ekolog NOAA z kalifornské základny v La Jolla. „Věříme, že tento výlet do jižních moří vykonávají kvůli regeneraci své pokožky, protože v teplých jižních vodách mají menší tepelné ztráty.“ Po návratu zpátky na sever je patrné, že se kosatky nánosů parazitů zbavily.

Žlutavý kabát na kůži přirostlých řas a rozsivek kosatky v teplých vodách skutečně rychle ztrácejí. Na vyvrácení či podporu své teorie označili výzkumníci tucet kosatek vysílačkami. Pět z nich se záhy vydalo na jih, kde pluly konstantní rychlostí, jež nenaznačovala mimořádné události jako porod nebo krmení. „Dopluly na kraj tropického moře nejvyšší rychlostí, chvilku tam pobyly, a než začala na severu zima, pluly nazpět,“ říká Robert Pitman, spoluautor studie. „Tohle chování v ničem nepřipomíná naše znalosti o velrybích výpravách za potravou či porodem mláďat.“

Článek byl uveřejněn 26. 10. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Antarctic Killer Whales May Seek Spa-Like Relief in the Tropics“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist