https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-nakrmena-morska-vydra-ovlivnuje-globalni-otepleni-vic-nez-byste-cekali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak nakrmená mořská vydra ovlivňuje globální oteplení? Víc, než byste čekali

19.9.2012 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Mořská vydra
Mořská vydra
Foto | mikebaird / Flickr
Dalo by se bojovat s globálním oteplením tím, že dopřejeme klid a nerušený rozvoj populacím mořských vyder? Podle výzkumníků z Kalifornské univerzity v Santa Cruz je tento přístup cestou, která skutečně může něco změnit. O studii, zahrnující apetit vyder, mořské hvězdice a kelpové porosty lapající oxid uhličitý, píše server ScienceDaily.
 

Chris Wilmers a James Estes, profesoři evoluční biologie a ekologie z Kalifornské univerzity tvrdí, že jen málo zvířat má tak výrazný nepřímý vliv na uhlíkový cyklus, jako právě vydry mořské. Právě ony totiž dokáží „udržet na uzdě“ hladové býložravé hvězdice, které jinak požírají porosty řas, jež vytvářející kelpové lesy.

Kelpové řasy jsou velmi schopné absorbovat až dvanáctinásobek oxidu uhličitého. Vědci své závěry vystavěli na bázi dat ze čtyřicetiletého pozorování populací vyder mořských a na ně navázaném růstu kelpových porostů v oblasti ostrova Vancouver.

Kelpový porost
Kelpový porost

„Až doteď překvapivě všechny klimatické modely a navrhované postupy pro ukládání atmosférického uhlíku víceméně ignorovaly živočichy,“ shrnují Wilmers s Estesem. „Řešená rovnice má přitom jasný průběh: mořské hvězdice se živí biomasou kelpových porostů, vydry si zase pochutnávají na hvězdicích. Tam, kde vydry zatlačí na pěticípé spásače, roste více řas.“

„Pokud se naučíme s těmito nezjevnými ekologickými mechanismy lépe pracovat, dostáváme se na úroveň scénářů, ve kterých nemůžeme prohrát. Ochranou či podporou živočicha snížíme množství CO2 v atmosféře,“ říká Wilmers.

Výnosnost projektu, založeném na prostém spojení ochrany vyder a následného rozrůstání řasových porostů, přitom badatelé ocenili podle metodiky Evropské uhlíkové burzy (European Carbon Exchange, ECX) na 205 – 408 milionů dolarů. Estes navíc dodává, že výnos z burzy může uhradit náklady na reintrodukční management vyder i kompenzaci za ušlý zisk rybářům.



reklama

 
Další informace |
Článek byl 7.9 2012 na serveru ScienceDaily.com pod názvem „How Sea Otters Can Reduce CO2 in the Atmosphere: Appetite for Sea Urchins Allows Kelp to Thrive“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist