https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-se-bude-v-praxi-kontrolovat-cim-a-jak-lide-topi-v-kotlich-na-tuha-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak se bude v praxi kontrolovat, čím a jak lidé topí v kotlích na tuhá paliva?

11.1.2016 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jestlipak neporušují zákon o ochraně ovzduší?
Jestlipak neporušují zákon o ochraně ovzduší?
Od ledna 2017 by mohli úředníci přijít na kontrolu, jak lidé doma topí v kotli na tuhá paliva. Tedy pokud parlament schválí novelu zákona o ovzduší, která by do české legislativy přinesla poměrně revoluční věc. Upřednostnění ochrany veřejného zájmu, v tomto případě čisté ovzduší, před ústavou garantovanou ochranou soukromí. Jaká je vlastně představa ministerstva životního prostředí o tom, jak budou kontroly v praxi vypadat?
 

Novela zákona zavádí povinnost pustit ke kotli, k jeho příslušenství a používaným palivům kontrolora, který má pověření od obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Podmínkou kontroly přímo doma je opakované podezření úřadu, že je kotel používán v rozporu se zákonem o ochraně ovzduší.

Kontrolor ale do domácnosti nemůže přijít jen tak. V případě prvního podezření nejprve úřad provozovatele písemně upozorní na podezření z porušování povinností, poučí jej o povinnostech spojených s provozem spalovacího zdroje a o důsledcích opakovaného podezření možností provedení přímé kontroly u zdroje.

Až při druhém důvodném podezření bude mít úředník oprávnění provést kontrolu. Při ní bude postupovat podle jasných pravidel daných kontrolním řádem a zákonem o ochraně ovzduší.

Podmínkou kontroly přímo v domácnosti je opakované podezření úřadu, že kotel je používán špatně. Co přesně znamená ono opakované podezření úřadu? Patří do něj i to, že někdo, třeba anonymně, upozorní úřad na to, že od souseda jde kouř?

Ministerstvo životního prostředí vysvětluje, že samotné oznámení o tom, že od souseda jde kouř z komína, nestačí. Dostatečné je, pokud bude podnět (to, zda je anonymní či nikoliv by nemělo hrát roli), podložen takovými důkazy, které nasvědčují tomu, že by mohla být porušována pravidla pro provoz spalovacího stacionárního zdroje (např. fotografie či minimálně třicetiminutové nepřetržité video zachycující kouř z komína zjevně nepřípustného zabarvení či tmavosti apod.). Takové důkazy si může opatřit i úřad sám. Následovat bude dopis majiteli kotle s výše popsanými sdělením. A až při dalším incidentu může úřad nařídit kontrolu přímo v domácnosti.


Přečtěte si článek Kontroly čím se topí v kotlích: jak to řeší v zahraničí?


Pokud kontrola prokáže, že při provozování kotle byl porušen zákon o ochraně ovzduší, hrozí majiteli kotle až padesátitisícová pokuta.

Často se stává, že štiplavý, tmavý kouř stoupá z komínů v pozdních nočních hodinách. To, jestli budou úřady provádět kontroly i v tuto dobu, bude podle ministerstva životního prostředí záležet na dané obci s rozšířenou působností.

Proč začnou kontroly až v lednu 2017? V návrhu novely zákona je počítáno s kompenzací výdajů obcí s rozšířenou působností s plánovanými kontrolami, ta je vyčíslená odhadem na 9,8 milionu pro celou republiku. Plánovaný odklad je proto, aby bylo možné tuto částku vyčlenit v návrhu státního rozpočtu.

Co hrozí člověku, který napadne kontrolora? Kontrolor je úřední osobou a kontrola je výkonem působnosti orgánu veřejné správy. Podle intenzity jednání tedy může být delikt kvalifikován jako přestupek nebo jako trestný čin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist