https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kontroly-cim-se-topi-v-kotlich-jak-to-resi-v-zahranici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontroly čím se topí v kotlích: jak to řeší v zahraničí?

11.1.2016 02:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pozoruhodné je, že v mnoha odpovědích jednotlivých států bylo uvedeno, že ke spalování nekvalitních paliv nebo odpadu nedochází, protože by si to obyvatelé nedovolili. Obdobně zněla odpověď na dotaz, jak se brání zneužívání institutu kontrol k šikanování sousedů.
Pozoruhodné je, že v mnoha odpovědích jednotlivých států bylo uvedeno, že ke spalování nekvalitních paliv nebo odpadu nedochází, protože by si to obyvatelé nedovolili. Obdobně zněla odpověď na dotaz, jak se brání zneužívání institutu kontrol k šikanování sousedů.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Od ledna příštího roku by mohly být zavedeny kontroly toho, čím lidé topí v kotlích. Tedy pokud Parlament schválí novelu zákona o ovzduší. Jak se na ochranu ovzduší dohlíží v jiných zemích Evropské unie? Různě. V některých zemích by si lidé prostě nedovolili pálit v kotli odpady.
 

Ministerstvo životního prostředí se zajímalo o zkušenosti ostatních evropských států s možnostmi řešení stížností na provoz kotlů v domácnostech. Informace poskytlo 22 evropských zemí. Pozoruhodné je, že v mnoha odpovědích jednotlivých států bylo uvedeno, že ke spalování nekvalitních paliv nebo odpadu nedochází, protože by si to obyvatelé nedovolili. Obdobně zněla odpověď na dotaz, jak se brání zneužívání institutu kontrol k šikanování sousedů.

Dle údajů z konzultací se zástupci státní správy jednotlivých evropských států vyplynulo, že ošetření kontrol zdrojů je buď na celostátní úrovni (např. Švédsko) nebo na regionální úrovni (např. Itálie). Časté jsou kombinace obojího (např. Rakousko, Německo).

Pravidelnou, obvykle každoroční, kontrolu funkce spalovacích zařízení provozovaných v domácnostech má legislativně upraveno například Dánsko, Francie, Itálie, Německo, Norsko, Rakousko či Švýcarsko. Provedení takové kontroly však neznamená, že by nebylo možné řešit mimořádné situace na základě stížnosti.

Z hlediska přístupu kontrolních orgánů do obydlí za účelem provedení kontroly je možné v zaslaných odpovědích vysledovat více různých přístupů. Země, ve kterých je dána povinnost každoroční kontroly spalovacích zařízení v domácnostech, mají určené odborně způsobilé osoby (např. kominík), který má přístup do domácnosti po předchozím ohlášení návštěvy.

Země, ve kterých není legislativně ošetřen přístup do domácnosti kvůli provedení pravidelné kontroly vyplývající za zákona, mají ošetřen přístup do domácnosti buď tak, že přístup je umožněn po souhlasu majitele nemovitosti, nebo na základě soudního příkazu.

Ale například ve Švédsku není přístup do domácnosti k provedení namátkové kontroly omezen a Regulační úřad má neomezené právo vstupovat do domácnosti za účelem provedení kontrol.


Přečtěte si článek Jak se bude v praxi kontrolovat, čím a jak lidé topí v kotlích na tuhá paliva?


Druhá část zemí (např. Řecko, Chorvatsko, Litva) přístup do domácnosti za účelem provedení kontroly nemají zákonem ošetřen a přístup je tak na základě práva na nedotknutelnost obydlí omezen pouze na ty situace, kdy s ním souhlasí majitel nemovitosti. V Itálii se předpokládá umožnění vstupu do obydlí za účelem provedení kontroly provozu spalovacího zdroje; pokud není přístup umožněn, může být uložena pokuta.

Zájemci o detailní informace o dopadech a kontextu novely zákona o ochraně ovzduší je najdou v Hodnocení dopadu regulace (tzv. RIA) v návrhu novely zákona.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

11.1.2016 13:54
Prolamování ústavních práv, zbytečná nic nezjistitelná buzerace, navíc jak vychází najevo z veřejného monitoringu,lokální topeniště se podílejí lokálně na prachových emisích v průměru pod 15% a v malém okruhu od zdroje. Podle informací z netu byl nevvyšší!! podíl z LT zjištěn zatím 17% a to pouze v jedné lokalitě a krátkodobě. Zásadní zdroje znečištění jsou evidentně jiné, pro stát zřejmě neregulovatelné a je tak zřejmě jednodušší omezovat občany, ukazovat úřednické zuby a posilovat v občanech nedůvěru v demokracii......A ČT s neustálým ukazováním několika kouřících komínů se opravdu vyznamenává.
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.1.2016 14:11
Přidávám odkoz s výsledky měření ovzduší např. v Olomouci od začátku roku 2016. Speciálně tabulka z hodnotami PM je vypovídající...- http://mail.envitech.sk/phpolomouc/index.php?id=1
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

27.9.2020 19:30
Já si klidně nechám zkontrolovat čím topím, protože to není nic špatného. Topím suchým dubovým dřevem, takže nám z komínu nejde skoro žádný kouř, Komín si navíc nechávám každý rok vyčistit od kominíka. Máme nerezový komín, který jsem objednal z https://www.kominycz-eshop.cz/komin-nerezovy a myslím si, že i nerezové komíny by se měly nechávat vyčistit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist