https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-maji-mit-podle-vlady-moznost-kontrolovat-cim-lide-topi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady mají mít podle vlády možnost kontrolovat, čím lidé topí

15.12.2015 09:56 | PRAHA (ČTK)
Ústavní právníci k návrhu odmítaví nejsou. Podle Jana Kysely z Karlovy univerzity je ochrana života a zdraví v Listině základních práv a svobod uvedena jako výjimka z práva na nedotknutelnost obydlí a je na tuto situaci aplikovatelná
Ústavní právníci k návrhu odmítaví nejsou. Podle Jana Kysely z Karlovy univerzity je ochrana života a zdraví v Listině základních práv a svobod uvedena jako výjimka z práva na nedotknutelnost obydlí a je na tuto situaci aplikovatelná
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Úřady by měly mít nově pravomoc kontrolovat, čím lidé topí v domech i ukládat za to pokuty. Příslušný návrh novely zákona o ovzduší, která má lépe chránit zdraví lidí, v pondělí schválila vláda. Novinářům to řekl vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Lidovci se při hlasování kvůli obavám z možného zásahu do práva na soukromí zdrželi. Ze stejného důvodu má novela řadu kritiků.
 

"Klíčová změna je možnost přímé kontroly lokálních kotlů přímo v domácnostech za jasně stanovených podmínek," řekl novinářům ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Návrh počítá s tím, že když se v jednom roce opakovaně objeví podezření na porušení zákona, budou moci úřednici v příslušném domě zkontrolovat kotel. Nejdřív majitel dostane písemné upozornění, podruhé už na kotel přijde kontrola.

Ten, kdo ji domů nepustí, může dostat pokutu až 50 000 korun. Brabec přitom nepočítá s tím, že by úředníci kontrolovali kotle proti vůli majitelů. "Pokud nebude (úředník) vpuštěn, tak se tam rozhodně nebude vlamovat," ujistil.

Možnost kontrol v domácnostech vzbuzuje u některých politických stran odpor. "Sobotka a Babiš nedají pokoj a prolamují jednu hranici za druhou. Po bankovním tajemství je to nedotknutelnost obydlí. Socialismus je zpět," napsal na twitteru šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

"Já jsem tam uplatňoval výhradu, že je to zásah do domovních svobod. Byli jsme ujištěni Legislativní radou vlády i ministerstvem, že to nepřesahuje ústavní principy, kdy do vašeho domu nebo bytu může vstoupit policie nebo nějaký státní orgán jenom po rozhodnutí soudu," poznamenal zase Bělobrádek.

Ústavní právníci k návrhu odmítaví nejsou. Podle Jana Kysely z Karlovy univerzity je ochrana života a zdraví v Listině základních práv a svobod uvedena jako výjimka z práva na nedotknutelnost obydlí a je na tuto situaci aplikovatelná. "Obecně platí zásada nikomu neškodit, a existuje-li důvodné podezření, že to někdo nerespektuje, patrně je dobré mít nástroj, který potvrdí, nebo vyvrátí, zda k porušení uvedené povinnosti došlo, či ne," řekl před časem deníku Mladá fronta Dnes bývalý šéf Ústavu státu a práva Vladimír Balaš.

Ministerstvo životního prostředí v předkládací zprávě uvedlo, že Česko má problém s velkým množstvím zastaralých zařízení, která umožňují spalování odpadu. Nově budou moci sousedé, pokud se jim bude zdát kouř z komína podezřelý, poslat na úřad důkaz - fotografii nebo video s více než třicetiminutovým kontinuálním záznamem. Kontroly mají začít fungovat od ledna 2017.

Novela, o jejímž osudu rozhodne Parlament, upravuje například také pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Norma má také umožnit, aby byly do budoucna v nízkoemisních zónách, které zatím v Česku nejsou, uznávány německé emisní plakety. Podle ekologů je ale předkládaný návrh nedostatečný a znečištění snížit nepomůže.

Asociace ekologických organizací Zelený kruh navíc upozorňuje na to, že v zákonu chybějí nástroje zaměřující se na hlavní zdroje znečištění - topení uhlím, automobilovou dopravu a uhelné elektrárny - a počítá jen se zavedením kontrol domácností. Odborníci se prý obávají toho, že nebudou účinné. Obce by tak podle ekologických aktivistů měly, stejně jako v Polsku, dostat možnost zakázat na svém území spalování hnědého uhlí domácnostmi. Třeba tam, kde jsou lázně. Ekologové dále požadují po vládě, aby se zvýšily poplatky průmyslovým podnikům a uhelným elektrárnám za využívání fosilních paliv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

16.12.2015 09:49
Socialismus je zpět! Ano, naprostý souhlas. Vládní byť diskutabilný obecní (ne)problém. Cit.: "existuje-li důvodné podezření, že to někdo nerespektuje, patrně je dobré mít nástroj, který potvrdí, nebo vyvrátí, zda k porušení uvedené povinnosti došlo, či ne," řekl před časem deníku Mladá fronta Dnes bývalý šéf Ústavu státu a práva Vladimír Balaš."
Odpověď řešení a současný nástroj. Cit.: "to nepřesahuje ústavní principy, kdy do vašeho domu nebo bytu může vstoupit policie nebo nějaký státní orgán jenom po rozhodnutí soudu," poznamenal zase Bělobrádek."
Takže nevím co právníci a vláda tak nepředstavitelně a krkolomně řeší a zdůvodňuje?
Závěr. Má-li teda někdo podezření, má již teď ústavně komfortní nástroj jak ověřit pravdivost podání(udání) a nemusí lámat pomocí nějakého "pověřeného obecního Pepka" občanské svobody a nedotknutelnost obydlí.... A že to obhajuje právník, nebo "legislativci" je pro mně velmi zarážející. No co naplat když obešli např. osobu blízkou a ÚS nezasáhl,tak se zřejmě dá vysvětlit vše co si úředník vymyslí.. Jen nevím k čemu pak taková ústava, nebo pojisky demokracie a ÚS vlastně jsou?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist