https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jako-vanocni-darek-levne-stene-z-internetu-ochranci-zvirat-upozornuji-na-nevedomou-podporu-mnoziren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jako vánoční dárek levné štěně z internetu? Ochránci zvířat upozorňují na nevědomou podporu množíren

13.12.2016 11:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejlepším řešením, jak se zaručeně vyhnout nechtěnému podporování množíren je podle OBRAZu adopce opuštěných zvířat z útulků
Nejlepším řešením, jak se zaručeně vyhnout nechtěnému podporování množíren je podle OBRAZu adopce opuštěných zvířat z útulků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
I krásné štěně může mít hroznou minulost, upozorňují ochránci zvířat ze spolku OBRAZ. Podle nich teď před Vánoci byznys majitelů množíren psů vzkvétá. Mnoho dětí si přeje pod stromečkem najít štěně a nákup psů přes inzerát vypadá jako ta nejlepší cesta.
 

„Vánoční videoklip je součástí naší kampaně proti množírnám. Chtěli bychom právě v tento vánoční čas upozornit, že bezhlavou poptávkou po štěňatech mohou lidé nevědomky podporovat množitele,“ vysvětluje důvod vzniku vánočního videa Daniel Cao, tiskový mluvčí spolku OBRAZ.

Řada lidí si podle spolku vybírá štěně na internetu a množitelé psů vědí, jak zaujmout. Jejich inzeráty z množíren jsou většinou velmi líbivé, nechybí krásná fotka psa. I při následném jednání působí velmi ochotně, někdy dokonce nabízejí, že štěně přivezou, popisují praxi ochránci přírody. Pro zájemce by ale podle nich měla být varovným signálem nabídka předání štěněte na parkovišti nebo u benzinové pumpy. „Takový člověk má nejspíš důvod, proč nechce ukázat, odkud pes doopravdy pochází,“ říká Cao.

Téma množíren se podle něj dostává stále více do obecného povědomí. Diskutuje se o změnách v zákonech, lepších kontrolách a regulaci chovů. Problém však nemá podle ochránců zvířat žádné zázračně jednoduché řešení. Proto se teď snaží apelovat na veřejnost, aby lidé bezhlavě nenakupovali levná štěňata přes inzerát. „To je totiž primární důvod, proč množírny prosperují,“ vysvětluje Cao.

Nejlepším řešením, jak se zaručeně vyhnout nechtěnému podporování množíren je podle OBRAZu adopce opuštěných zvířat z útulků, záchranných stanic a depozitů. „Opuštění psi nejsou žádné vadné zboží, jen zatím neměli tolik štěstí,“ uzavírá Cao.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist