https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jakou-hodnotu-ma-havajsky-koralovy-utes-33-miliard-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jakou hodnotu má havajský korálový útes? 33 miliard dolarů

8.11.2011 01:43 | HONOLULU/HODONÍN (Ecomonitor)
Výzkum ukázal, že si lidé korálových útesů na Havaji velmi cení bez ohledu na to, zda jejich ekologické služby využívají.
Výzkum ukázal, že si lidé korálových útesů na Havaji velmi cení bez ohledu na to, zda jejich ekologické služby využívají.
Všechno má svou cenu. Ve Spojených státech amerických se rozhodli zjistit, jakou má pro Američany korálový útes na Havaji hodnotu. Z dotazníkového šetření, kterého se zúčastnili lidé žijící po celých USA, vyplynula cifra 33,57 miliard dolarů, píše RedOrbit. Útesy jsou podle výzkumníků cenné i pro lidi, kteří se na Havaj nikdy nepodívali.
 

Více než 3 tisíce amerických domácností se v roce 2009 zapojily do akce Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA). Výsledky byly zveřejněny minulý týden. Výzkumníci zjišťovali jak ochotu respondentů platit za ochranu korálových útesů, aby se z nich mohly těšit i další generace, tak to, jakou hodnotu respondenti připisují možnosti šnorchlovat podél korálového útesu nebo za možnost jíst tamní ryby.

Výzkumníci dali respondentům ke zvážení i dva přístupy, totiž ochranu korálového útesu proti poškození způsobených při rybolovu a opravu útesů, které byly poškozeny lodní dopravou.

„Výzkum ukázal, že lidé napříč Spojenými státy si korálové útesy na Havaji velmi cení. Ukazuje se, že havajský korálový útes přináší lidem ekologické služby bez ohledu na to, zda je skutečně využívají,“ stojí v tiskové zprávě NOAA. „Korálové útesy na Havaji si cení i lidé, kteří je nikdy za svůj život nenavštívili.“

Článek byl uveřejněn 22. 10. 2011 na serveru RedOrbit pod názvem „Hawaiian Coral Reefs Valued At $33.5 Billion“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist