https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeden-z-vlku-kteri-unikli-z-obory-v-bavorsku-zrejme-zabil-ovci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeden z vlků, kteří unikli z obory v Bavorsku, zřejmě zabil ovci

16.10.2017 09:47 | PRAHA (ČTK)
Zástupci bavorského národního parku už dříve upozornili, že chování vlků, kteří celý život žili v ohradě, nelze srovnávat s volně žijícími šelmami. Z lidí totiž nemají strach. Ilustrační snímek.
Zástupci bavorského národního parku už dříve upozornili, že chování vlků, kteří celý život žili v ohradě, nelze srovnávat s volně žijícími šelmami. Z lidí totiž nemají strach. Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Jeden z vlků, kteří minulý týden uprchli z výběhu v německém Národním parku Bavorský les, zabil zřejmě na pastvě poblíž české hranice ovci. Podle správců parku šlo pravděpodobně o tutéž šelmu, kterou spatřili svědci před týdnem na české straně Šumavy. Na útěku zůstávají stále tři ze šesti vlků, které neznámý pachatel vypustil z obory do volné přírody, informoval v sobotu server stanice Bayern 2.
 

Potrhanou a z velké části sežranou ovci našli majitelé na pastvině nedaleko obce Lohberg, která leží necelých deset kilometrů severozápadě od českého města Železná Ruda. Zvíře v noci na pátek potrhala "zřejmě velká šelma", uvedla policie. Zda šlo o jednoho z uprchlých vlků, ale podle ní zatím není jednoznačně prokázáno.

Podle ředitele Národního parku Bavorský les Franze Leibla není sice s konečnou platností jasné, že ovci zabil jeden z uprchlých vlků, je to ale pravděpodobné. Ovce se podle něj stala zřejmě obětí vlka, kterého před týdnem spatřili u Železné Rudy v české části Šumavy. Jedinec se pak z Česka vrátil zpět do Bavorska, dodal Leibl.

Domněnku podle ředitele národního parku podporuje fakt, že v Lohbergu před dvěma dny na vlka narazil náhodný svědek. Žena, která se vydala do přírody sportovat, podle něj šelmu zahnala tak, že o sebe bila svými turistickými hůlkami. Že nešlo o divokého vlka, ale o zvíře uniklé z obory, lze poznat podle toho, že se ke sportovkyni přiblížil, dodal ředitel německého parku. Jinak jsou totiž podle něj vlci zvířata plachá.

Šest z celkem devíti vlků uprchlo v noci na minulý pátek z výběhu ohrazeného vysokým plotem u Lundwigsthalu, který leží asi deset kilometrů jižně od Železné Rudy. Bavorská policie se zpočátku domnívala, že šlo o nedopatření, později ale uvedla, že zvířata někdo do volné přírody vypustil úmyslně. Bavorsko vypsalo za informace vedoucí k dopadení neznámého pachatele či pachatelů odměnu 10.000 eur (téměř 260.000 Kč).

Z šesti vlků ve volné přírodě zůstávají tři. Jednoho srazil totiž krátce po útěku regionální vlak, další dva museli zaměstnanci národního parku po neúspěšném pokusu o odchyt zastřelit. Na pátrání po vlcích Němci spolupracují mimo jiné s českým Národním parkem Šumava.

Zástupci bavorského národního parku už dříve upozornili, že chování vlků, kteří celý život žili v ohradě, nelze srovnávat s volně žijícími šelmami. Z lidí totiž nemají strach. Varovali proto, aby se lidé k vlkům ve volné přírodě nepřibližovali, nefotografovali je, ani nekrmili.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist