https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeleni-v-krusnych-horach-jsou-az-sedminasobne-premnozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeleni v Krušných horách jsou až sedminásobně přemnožení

7.3.2016 08:40 (ČTK)
Podle něho přemnožená zvířata mají vliv i na biodiverzitu hor. Poškození od jelenů, kteří utrhávají kusy kůry, je prý "vstupní branou" pro nárůst hniloby na stromech
Podle něho přemnožená zvířata mají vliv i na biodiverzitu hor. Poškození od jelenů, kteří utrhávají kusy kůry, je prý "vstupní branou" pro nárůst hniloby na stromech
Jeleni v Krušných horách jsou třikrát až sedmkrát přemnožení oproti normálním stavům, jejich počty se však liší v jednotlivých lokalitách. Tvrdí to odborníci z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM), kteří připravili plán odlovu. Během čtyř let by se podle něj měla většina jelenů odstřelit. Zvěř podle nich ničí stromky okusem i mlácením parohů.
 

"Skutečné zjištěné stavy zvěře jsou 16 424 kusů, normovaný stav je přitom 3626 kusů," řekl ČTK František Havránek z VÚLHM. Podle ústavu by se měla pro dodržení normovaného stavu odstřelit v prvním roce polovina z přemnožených jelenů, v dalším třetina a zbytek v následujících dvou letech. Podle něj je problémem, že jeleni se v Krušných horách stěhují z honitby do honitby. Jednotliví myslivci je podle něj pak označují za cizí problém. Podle Havránka by nepomohlo ani nasazení vlků či jiných šelem.

Podle něho přemnožená zvířata mají vliv i na biodiverzitu hor. Poškození od jelenů, kteří utrhávají kusy kůry, je prý "vstupní branou" pro nárůst hniloby na stromech. "Působí neúnosné ekonomické škody lesnímu hospodářství vzhledem k následné předčasné obnově rozpadajících se porostů zničených hnilobami a dalšími navazujícími škodlivými vlivy jako jsou vítr nebo sníh, a to již v 50 až 60 letech věku, i když by se mohly dočkat 100 až 120 let a přinést i ekonomický užitek z prodeje kvalitního dřeva," vysvětlil Havránek.

Problém s jeleny připouští i státní podnik Lesy ČR. "Jeleni se v Krušných horách přemnožili už před 30 lety a jsou každopádně jedním z limitujících faktorů při obnově krušnohorských lesů," sdělila ČTK mluvčí společnosti Eva Jouklová. Podnik se snaží revitalizovat tamní lesy, například i výsadbou nových sazenic. Lesy ČR jich během pěti let v Krušných horách vysadily 6,5 milionu.

Ministerstvo zemědělství připravuje novelu mysliveckého zákona, kterou by mělo představit ve středu. Již na konci loňského roku začala platit vyhláška, podle které můžou být laně a kolouši lovené od srpna do konce března. Dříve končila lovecká sezóna v půlce ledna.

Obnova Krušných hor by podle říjnového prohlášení vlády měla pokračovat. Ministři životního prostředí a zemědělství dostali za úkol předložit vládě do letošního 1. listopadu program revitalizace Krušných hor. Strategický dokument, který se týká zalesňování hor v Ústeckém a Karlovarském kraji, už odborníci připravují.

Investice mají být v řádu několika miliard korun. Mezi jinými ministerstvo zemědělství plánuje další vápnění lesů pro zlepšení půdy a další novou výsadbu.


reklama

 
Jan Drahorád
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist