https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jen-petina-cechu-vyuziva-pri-zateplovani-domu-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jen pětina Čechů využívá při zateplování domů dotace

30.10.2015 01:02 | PRAHA (ČTK)
Češi podle asociace zateplení nevnímají jako odbornou a složitou práci a svépomocí si na ni troufne 71 procent samostavitelů
Češi podle asociace zateplení nevnímají jako odbornou a složitou práci a svépomocí si na ni troufne 71 procent samostavitelů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jen pětina českých domácností, které se rozhodnou zateplit dům, využívá některou ze státních dotací. I kvůli tomu je podle Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) každý druhý dům zateplený neodborně a trpí vadami, které významně snižují objem úspor, funkčnost nebo životnost tepelné izolace.
 

"Z našich průzkumů vyplývá, že Češi často zateplují bez dotace, protože mají obavy ze složité administrativy, přísných podmínek přiznání podpory nebo výzva již nebyla aktuální, když měli na rekonstrukci svého domu našetřeno," uvedla ředitelka asociace Marcela Kubů.

Současně Češi podle asociace zateplení nevnímají jako odbornou a složitou práci a svépomocí si na ni troufne 71 procent samostavitelů.

"Rodinné domy, které jsou zatepleny bez dotace a potažmo stavebního dozoru, bohužel často trpí řadou technických závad, které zhoršují základní podmínky bydlení z hlediska hygieny a bezpečnosti. Lidi nejčastěji na zdraví ohrožují vlhkost a plísně, hluk, riziko požáru či otravy oxidem uhelnatým. Navíc je-li izolace provedena špatně, je to prakticky nevratný stav. V některých případech starších rodinných domů dokonce platí, že je lepší žádné než špatné zateplení," varuje asociace.

Češi se podle Kubů snaží ušetřit za každou cenu. "Nemají projekt na zateplení, stavební dozor, šetří na materiálu, najmou si tu nejlevnější firmu nebo zateplují neodborně svépomocí. To se jim v konečném důsledku nemusí vyplatit, mohou přijít až o polovinu možných úspor za vytápění a riskují, že zateplení bude mít funkční vady," upozornila Kubů. Podle ní dobře provedená tepelná izolace zároveň prodlužuje životnost domu o 30 i více let a až o 15 procent zvyšuje hodnotu nemovitosti na realitním trhu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist