https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavska-zoo-rozsirila-chov-babirus-aby-se-dockala-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavská zoo rozšířila chov babirus, vzácných indonéských prasat

28.4.2016 11:51 | JIHLAVA (ČTK)
Babirusy ve volné přírodě žijí v tropických deštných pralesech, kde se živí spadaným ovocem, částmi rostlin i drobnými živočichy. Vážit mohou až 100 kilogramů. Samci mají nápadně velké kly, které prorůstají kůží na rypáku
Babirusy ve volné přírodě žijí v tropických deštných pralesech, kde se živí spadaným ovocem, částmi rostlin i drobnými živočichy. Vážit mohou až 100 kilogramů. Samci mají nápadně velké kly, které prorůstají kůží na rypáku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihlavská zoologická zahrada rozšířila chov babirus celebeských o mladou samici pocházející z Velké Británie, aby se dočkala mláďat. Zoo chová tato indonéská prasata jako jediná v Česku, a to od roku 2001. Dosavadní pár zatím mláďata neměl, řekl mluvčí zoo Martin Maláč. Nová dvouletá samice Ndari si teď zvyká na venkovní výběh v asijském pavilonu.
 

Babirusy jsou endemická prasata, žijí především na ostrově Sulawesi (Celebes) v Indonésii. "Ve volné přírodě jsou dnes vzácné a poměrně málo se chovají i v zoologických zahradách," uvedl mluvčí. V zoo je podle něj babirus málo kvůli tomu, že se pomalu rozmnožují. Zájem o ně je podle mluvčího velký, zvlášť o samice, jichž může být v jednom chovu více.

Nová samice v jihlavské zoo je zatím od původního páru babirus - Kendariho a Johany - oddělena plotem. Johaně je asi 14 let a podle chovatelů už pravděpodobně mláďata mít nebude, byť se může dožít i 20 let. "Samozřejmě nás může překvapit. Ale spíš počítáme s tím, že s novou samicí utvoří samičí stádo, bude to pro ně přirozenější způsob chovu," uvedl Maláč.

Babirusy ve volné přírodě žijí v tropických deštných pralesech, kde se živí spadaným ovocem, částmi rostlin i drobnými živočichy. Vážit mohou až 100 kilogramů. Samci mají nápadně velké kly, které prorůstají kůží na rypáku.

Do konce května bude kolekce exotických zvířat v Jihlavě rozšířena o vlky iberské. Výběh už je pro ně připraven. Jihlavská zoo je nejvyhledávanějším turistickým cílem na Vysočině, vloni přivítala 274.645 návštěvníků. V neděli bude program v zoo věnován Světovému dnu tapírů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist