https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kampan-evropskych-zoo-ma-pomoci-zachranit-zpevne-ptaky-v-asii-pred-vyhubenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kampaň evropských zoo má pomoci zachránit zpěvné ptáky v Asii před vyhubením

2.10.2017 18:09 | LIBEREC (ČTK)
Dalším z vlajkových druhů kampaně je Majna Rothschildova. V roce 2008 žilo na Bali kolem 50 jedinců. V zajetí žije asi 1000 ptáků.
Dalším z vlajkových druhů kampaně je Majna Rothschildova. V roce 2008 žilo na Bali kolem 50 jedinců. V zajetí žije asi 1000 ptáků.
Na zpěvné ptáky v jihovýchodní Asii, kteří jsou ohroženi ilegálním obchodem, je zaměřená nová kampaň evropských zoo. Na hranici vyhubení je 19 druhů, v kampani bude šest z nich takzvaných vlajkových. Novinářům to dnes řekl předseda kampaně Tomáš Ouhel.
 

"Budeme se zaměřovat například na loskutáka niaského. Posledních 40 až 150 jedinců žije na jednom malém ostrově na Sumatře, který hlídají jen dva rangeři. V rámci kampaně se navýší počet rangerů," uvedl Ouhel.

Mezi kriticky ohrožené patří i bulbul korunkatý, o němž se říká, že má mezi ptáky nejkrásnější hlas. V kampani upozorní zoologové i na majnu rothschildovu. Všichni jedinci tohoto špačkovitého druhu, kteří žijí ve volné přírodě, jsou výsledkem reintrodukce jedinců odchovaných v zajetí. "Pokud nezasáhneme teď, je téměř jisté, že hlasy mnoha druhů pěvců v lesích jihovýchodní Asie zcela utichnou," uvedla Kanitha Krishnasamy, ředitelka neziskové organizace zaměřené na obchod se zvířaty Traffic.

Pěvci v jihovýchodní Asii jsou ohrožení nejen ztrátou přirozeného prostředí, ale i nadměrným lovem. "Kvůli silně zažité tradici, podle které má každý správný jávský muž dýku, ženu a dům se zpěvným ptákem, končí odchycení opeřenci v klecích jak pro okrasu, tak pro jejich využívání v pěveckých soutěžích," uvedla mluvčí zoo v Liberci Barbara Tesařová. Čím více pěvců mají, tím větší mají místní muži prestiž.

Pode nedávného výzkumu organizace Traffic bylo za jeden den jen na trzích v hlavním městě Indonésie Jakartě napočítáno přes 19.000 ptáků 206 druhů. Soutěže zpěvných ptáků jsou v jihovýchodní Asii velmi populární. Podle Ouhela se každý týden koná na 1000 závodů a ročně se do nich zapojí 2,5 milionu pěvců. V soutěžích se dá vyhrát až 150.000 korun. I to je důvodem, proč je ilegální obchod s chráněnými druhy tak rozšířený. Kampaň má cílit i na místní obyvatele, aby ohrožené druhy chránili. "Pokud se nám podaří přesvědčit místní komunity a obchodníky, že je pro ně výhodnější a bezpečnější pracovat s chovateli vzácných ptáků a ochránci přírody, existuje reálná šance jejich záchrany," dodal Ouhel.

Dvouletou kampaň s názvem Silent Forest - Asian Songbird Crisis (Němý les - Krize pěvců v Asii) organizuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Předsednictvím byla pověřena Česká republika, hlavní kancelář bude v liberecké zoologické zahradě. Ouhel věří, že do kampaně se zapojí minimálně 250 evropských zahrad a podaří se vybrat 500.000 až 750.000 eur (zhruba 13 až 19,5 milionu Kč). V rámci kampaně si mohou návštěvníci zahrad koupit suvenýry, třeba magnetické dřevěné puzzle. Výtěžek půjde na šest ochranářských projektů včetně výstavby chovatelských center. Část peněz vybraná v kampani bude rozdělena v grantech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist