https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdyz-se-cloveku-hoji-rezne-rany-proc-by-se-nemohly-betonu-hojit-praskliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Když se člověku hojí řezné rány, proč by se nemohly betonu hojit praskliny?

21.1.2018 01:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Congrui Jinová (uprostřed) spolu se svými doktorandy zkoumá betonové vzorky.
Congrui Jinová (uprostřed) spolu se svými doktorandy zkoumá betonové vzorky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jonathan Cohen / Binghamtonská univerzita
Nový koncept 'samoléčícího' betonu nabízí levný a ekologický způsob, jak opravit praskliny staveb. A mohl by tak podle vědců být řešením pro rozpadající se infrastrukturu. Informuje o tom Binghamtonská univerzita.
 

Se zdánlivě jednoduchým nápadem přišli vědci ze státní univerzity Binghamton ve státě New York. Do betonové směsi přimíchali houbu, která může praskliny opravovat.

Jak vlastně vznikají praskliny v betonu? Jak vypozorovala Congrui Jinová, odborný asistent fakulty strojírenství Binghamtonské univerzity ve státě New York, příčina pochází z nejmenších, okem neviditelných mikroprasklinek.

"Bez správné péče mají trhliny tendenci se zvětšovat a nakonec vyžadují nákladnou opravu," říká Jinová. "Pokud se mikrotrhlinky rozšíří až k ocelové armatuře, ta, protože je vystavena vodě, kyslíku, oxidu uhličitému a chloridům, začne korodovat. To pak vede k selhání celé konstrukce."

Mikropraskliny jsou neviditelné, ale mohou způsobit obrovské problémy. Jedním potenciálně rizikovým příkladem jsou podle Jinové jaderné elektrárny, které používají beton pro odstínění záření.

Proto se se svými kolegy pustil do zkoumání toho, jak beton "léčit". "Inspirací nám byla zázračná schopnost lidského těla léčit sebe sama. Hojení řezných ran, modřin a zlomených kostí," říká Jin. Společně s dalšími kolegy vmísili do betonové směsi výtrusy v laboratořích oblíbené houby druhu Trichoderma reesei. Ty v betonu přečkávají v klidovém režimu, dokud se neobjeví první trhlina.

"Společně s výtrusy houby jsme do betonu přimíchali živiny. Když se objeví prasklina, dostane se do ní voda a kyslík a spóry začnou klíčit a růst. A také vylučovat uhličitan vápenatý, čímž se praskliny v betonu 'léčí'," vysvětluje Jinová. "Když se trhliny vyplní, voda ani kyslík už se do ní nedostanou a houba opět přejde do klidového stádia. Probudí se, až když jsou pro ni podmínky příznivější - a proces uzdravování začne nanovo," dodává.

Výzkum je v plenkách a zatím největším problémem, který vědci řeší, je právě přežití houby v drsném prostředí betonu. Jinová však doufá, že s pomocí dalšího výzkumu i tento problém vyřeší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist