https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klaus-fotovoltaika-je-to-proste-cele-spatne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klaus: Fotovoltaika? Je to prostě celé špatně

28.12.2010 15:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Vláda a parlament reagovaly novelou několika zákonů, ale reakce přišla pozdě, je špatná, věci moc nepomůže a zavádí další distorze. Je to prostě celé špatně,“ píše prezident v předmluvě ke sborníku „Fotovoltaika a růst cen elektřiny“.
"Vláda a parlament reagovaly novelou několika zákonů, ale reakce přišla pozdě, je špatná, věci moc nepomůže a zavádí další distorze. Je to prostě celé špatně,“ píše prezident v předmluvě ke sborníku „Fotovoltaika a růst cen elektřiny“.
„Když se přijímal zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, leckteří z nás jsme věděli, že nepřinese nic dobrého a byli jsme proti. Čas ukázal, že jsme měli pravdu,“ píše prezident Václav Klaus ve sborníku věnovaném fotovoltaice. Ten vydalo jeho sdružení Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP).
 

Podle Václava Klause vyústila státní podpora obnovitelných zdrojů do obrovských problémů, které se „vyhrotily kvůli jednomu z tzv. obnovitelných zdrojů – solárnímu byznysu“. Podle prezidenta budou solární zdroje stát české spotřebitele a firmy obrovské peníze. „Vláda a parlament reagovaly novelou několika zákonů, ale reakce přišla pozdě, je špatná, věci moc nepomůže a zavádí další distorze. Je to prostě celé špatně,“ píše prezident v předmluvě ke sborníku „Fotovoltaika a růst cen elektřiny“ zveřejněné dnes na stránce www.klaus.cz.

„Závazek, že země Evropské unie musejí do roku 2020 produkovat 20 % své spotřeby energie z takzvaných obnovitelných zdrojů, je ekonomicky zcela iracionální,“ píše Klaus. Podle něj je fakt, že se pro ČR podařilo tento závazek zmírnit na 13 %, jen slabá útěcha. „Samotný pojem obnovitelné zdroje nemá smysl a ekonomická teorie ho – nikoli náhodou – nezná,“ dodává. Podle prezidenta se tak opět potvrzuje, že regulace pocházející z Evropské unie brzdí ekonomiku členských zemí a „nutí nás zabývat se věcmi, které by v normální tržní ekonomice neměly co dělat“.

V první části sborníku jsou přetištěné texty ze semináře „Fotovoltaika a růst cen elektřiny – hrozba pro český průmysl?“ z 20. října 2010. Zde čtenář najde texty ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, generálního ředitele společnosti Vítkovice, a.s. Jana Světlíka a předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta. Ti hovoří o současných problémech se solárním boomem a vládních krocích na jeho zmírnění.

V druhé části CEP přináší doplňkové texty. Například ministr životního prostředí Pavel Drobil podle předmluvy „varuje, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly“. Luboš Smrčka z Vysoké školy ekonomické ve svém příspěvku ukazuje, že obnovitelné zdroje energie jsou nespolehlivé. Dále zde čtenáři najdou texty viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka, Miroslava Zajíček a Karla Zemana z Národohospodářské fakulty VŠE, ale také šéfredaktora týdeníku Euro Pavla Párala, redaktora časopisu Týden Lukáše Kovandy, poradce ministrů průmyslu a obchodu Jiřího Hanzlíčka nebo ředitele Beroun Golf Resort Vojtěcha Matějčka.


reklama

 
Další informace |
Publikaci bude možné zakoupit na stránkách Centra pro ekonomiku a politiku
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist