https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimatologove-zalozili-platformu-pro-uvadeni-novinovych-omylu-na-pravou-miru-climate-feedback
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatologové založili platformu pro uvádění novinových omylů na pravou míru Climate Feedback

27.4.2016 01:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Printscreen z webu Climate Feedback zobrazuje vědecké ohodnocení článku o tom, že globální oteplování nezpůsobuje tání ledovců.
Printscreen z webu Climate Feedback zobrazuje vědecké ohodnocení článku o tom, že globální oteplování nezpůsobuje tání ledovců.
Zdroj | Printscreen webu Climate Feedback
Pasáže papežské encykliky Laudato Si´, které se týkají klimatu, jsou podle klimatologů z vědeckého hlediska podložené a důvěryhodné. Dva ze tří nejčtenějších klimatických článků na serveru Forbes označilo více jak dvacet vědců za hluboce nepřesné a zavádějící. Někteří klimatologové se totiž rozhodli, že je nezbytné, aby své znalosti a vzdělání využívali i k tomu, aby upozorňovali na nepřesné, mylné či lživé informace v internetovém zpravodajství. A založili Climate Feedback, službu na uvádění informací o klimatu na pravou míru.
 

Internet nabízí neomezené možnosti šíření informací - a dezinformací. Články o klimatických změnách jsou skvělým příkladem. Klimatologové, kteří se zapojili do Climate Feedback, například zkoumali články týkající se klimatu vydané na serveru Forbes v roce 2015. Jeden z nejčtenějších označili za důvěryhodný, dva jiné čtené články jsou podle nich hluboce nepřesné a zavádějící.

Přitom článek Deset největších lží o globálním oteplování, které vás dostanou (Top 10 Global Warming Lies That May Shock You) má přes 125 tisíc zobrazení a Aktuální data z NASA: Globální oteplování nezpůsobuje úbytek polárního ledu (Updated NASA Data: Global Warming Not Causing Any Polar Ice Retreat) má přes 750 tisíc zobrazení a každý týden mu naskakují další desítky tisíc zobrazení. Tyto články tak mají vliv na veřejné mínění, přestože se podle vědců nezakládají na faktech.

Podle Emmanuela Vincenta, zakladatele Climate Feedback, mají vědci morální povinnost se ozvat, pokud objeví dezinformaci, která se maskuje jako vědecká informace. Možností, jak to efektivně udělat, je relativně málo. Mohou se zapojit do časově náročné a v posledku nesmyslné internetové diskuze pod článkem. Mohou vydat tiskovou zprávu, či oslovit vydavatele či autora.

„Climate Feedback nabízí jiný přístup. Vědcům po celém světě nabízí časově nenáročnou možnost rezenzovat konkrétní článek. My pak zpřístupníme syntézu z vědeckých komentářů a zprostředkujeme ji editorům a autorům článků, aby mohli zlepšit pravdivost svých textů,“ vysvětluje Emmanuel Vincent.

Oním přístupem je webová platforma Hyphotes.is, která umožňuje snadno komentovat jednotlivé články, jejich pasáže či jen věty, a opatřovat texty poznámkami. V prohlížeči Chrome je možné stáhnout si zásuvný modul, v ostatních prohlížečích je možné zadat link daného článku do tohoto formuláře a následně jej opatřit poznámkami. Poznámky v Hyphotes.is je možné zveřejňovat veřejně, či jen pro osobní účely. Platforma tak může posloužit komukoliv, kdo si potřebuje v hlubinách internetu činit poznámky.

Climate Feedback v těchto dnech shání na svůj provoz finance na crowfundingovém serveru Indiegogo.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Milan Dvořák

Milan Dvořák

27.4.2016 14:23
Možnost hlásat jen jednu jedinou pravdu, jednu jedinou politicky korektní. CO2 a člověk je stejná politicky korektní pravda, asi jako že za hrůzu na Ukrajině může V. Putin... Jakmile někdo začne psát o spojení dlouhodobé solární činnosti a dlouhodobých oceánských cyklech, či o prospěšnosti zvýšeného množství CO2, tak je to srovnatelné s Ruskou propagandou a jiným pohledem na zahraniční politiku... Bomba super bomba. Ať žije politická korektnost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist