https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kone-prevalskeho-z-prazske-zoo-dovezeni-do-mongolske-gobi-b
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koně Převalského z pražské zoo se už pasou v mongolském parku Gobi B

18.7.2016 09:13 | BULGAN SUM (ČTK)
Když ředitel zoo v sobotu novinářům popisoval let, uvedl, že v letadle není kvůli bednám mnoho místa. Aby se koně nepřehřívali, je navíc letadlo vychlazené. Posádka, která doprovází koně, proto musela být teple oblečena
Když ředitel zoo v sobotu novinářům popisoval let, uvedl, že v letadle není kvůli bednám mnoho místa. Aby se koně nepřehřívali, je navíc letadlo vychlazené. Posádka, která doprovází koně, proto musela být teple oblečena
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Čtyři klisny koně Převalského z pražské zoo jsou již v mongolském národním parku Gobi B. Po náročném transportu vyběhly do aklimatizační ohrady v oblasti Takhin Tal, poslední v neděli v půl jedné v noci tamního času, uvedla zoo na Facebooku. Klisny byly do Mongolska přepraveny českým armádním speciálem, který přistál v mongolském Bulgan Sumu.
 

Klisny Heia, Reweta, Nara a Heilige byly ihned po přistání přemístěny i s transportními bednami do nákladních aut. V doprovodu ošetřovatelů cestovaly do Gobi B několik hodin.

Z letiště v pražských Kbelích koně odletěli v sobotu odpoledne, ještě v pátek se pásli na pastvinách v Dolním Dobřejově. V aklimatizační ohradě stráví zhruba několik měsíců.

Pražská zoo ve spolupráci s Armádou ČR letos poprvé plánuje také zdvojený transport. Kromě dovezených čtyř koní, které pocházejí z různých evropských států, se totiž uskuteční i vnitrostátní převoz koní přímo v Mongolsku.

Ve středu armádní letoun CASA odletí z Bulgan Sumu do Ulánbátaru, kde do něj budou naloženi čtyři koně, nejlépe tři klisny a jeden hřebec, z národního parku v Khustain Nuruu a přepraveni do Takhin Talu.

Když ředitel zoo v sobotu novinářům popisoval let, uvedl, že v letadle není kvůli bednám mnoho místa. Aby se koně nepřehřívali, je navíc letadlo vychlazené. Posádka, která doprovází koně, proto musela být teple oblečena. Tam, kde byly bedny s koňmi v letadle umístěny, bylo totiž kolem osmi stupňů Celsia.

Let měl dvě mezipřistání v Kazani a Novosibirsku. Ředitel zoo Miroslav Bobek na Facebooku uvedl, že z Kazaně letadlo odletělo s velkým zpožděním, klisny ale byly v pořádku. V Bulgan Sumu pak přistálo o něco později, než byl původní předpoklad.

Pražská zoo patří v chovu těchto zvířat ke světové špičce, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. Z Česka do Mongolska na vzdálenost téměř šest tisíc kilometrů ve spolupráci s armádou přepravila 19 koní Převalského, z nichž žije 17. Mají již 15 žijících potomků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist