https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krkonosske-lesy-se-meni-ze-smrkove-monokultury-sema-stat-prirode-blizky-les
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krkonošské lesy se mění. Ze smrkové monokultury se má stát přírodě blízký les

13.10.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedna ze 600 přehrážek, které mají zajistit obnovu vodního režimu v lesích.
Jedna ze 600 přehrážek, které mají zajistit obnovu vodního režimu v lesích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | archiv Správy KRNAP
Na konci osmdesátých let minulého století byly krkonošské lesy na kraji kolapsu. Lesy s původně různorodou skladbou dřevin se proměnily v imisemi sužované smrkové monokultury. V roce 1994 nastal obrat: skončily holoseče a přestalo se s vysazováním smrků. Před pěti lety začal v Krkonošském národním parku projekt, jehož cílem bylo rozšíření původních druhů stromů a návrat porostů do podoby přírodě blízkých lesů. Projekt za 82 milionů korun letos končí.
 

Park se snaží o obnovu a podporu biodiverzity lesů, o jejich věkovou a prostorovou rozrůzněnost, aby byly odolné vůči větrným bouřím či hmyzím a jiným škůdcům. „Naším cílem je pomoci krkonošským lesům dojít k podobě, která bude blízká přirozenému stavu před kolonizací Krkonoš v 16. století,“ říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Právě skončený projekt Stabilizace významných lesních ekosystémů Krkonošského národního parku byl směřován do mladých lesních porostů, uměle založených v období tzv. imisních těžeb, v některých lokalitách s dlouhodobě početným výskytem tetřívka obecného.

„Po pěti letech práce lesníků i dodavatelů si troufám říci, že krkonošské lesy za posledních 400 let nebyly v tak dobrém stavu jako nyní. Naším cílem je, aby krkonošské lesy byly stabilní a zdravé,“ říká Hřebačka.

„Druhovou, věkovou a prostorovou strukturu lesů do 30 let jsme upravili na bezmála 7 000 hektarech, tj. asi na čtvrtině všech lesů národního parku. Vybudovali jsme 600 přehrážek, které mají zajistit obnovu vodního režimu v lesích. Zaměřili jsme se na úpravu 12 ploch pro tokaniště tetřívka obecného. Do lesů jsme dosadili téměř 24 000 sazenic buků, jedlí, javorů, jeřábů a bříz. Z pohledu lesníka jsem přesvědčen, že nyní mají zdejší lesy před sebou dobré vyhlídky,“ dodal Hřebačka.

Javor klen by spolu s jedlí bělokorou, modřínem opadavým, bukem lesním a dalšími dřevinami měl rozrušit monopol smrku ztepilého.
Javor klen by spolu s jedlí bělokorou, modřínem opadavým, bukem lesním a dalšími dřevinami měl rozrušit monopol smrku ztepilého.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | archiv Správy KRNAP

Současný stav lesů v Krkonošském národním parku je výsledkem hospodářského a politického vývoje. Po několika staletích neřízené exploatace bylo na přelomu 18. a 19. století započato s plánovitým obhospodařováním krkonošských lesů.

Jenže prakticky jedinou obnovovanou dřevinou byl smrk, jehož osivo bylo masivně nakupováno u semenářských firem především z Rakouska. Naprostá většina původních lesů Krkonoš byla postupně přeměněna na smrkové monokultury často nevhodného genetického původu. Tyto změny měly fatální dopad na biodiverzitu a stabilitu lesních ekosystémů.

Značná část málo stabilních lesních porostů byla v období po roce 1980 rozvrácena působením imisně ekologických stresů. V rámci tzv. imisních těžeb bylo holosečně vymýceno nebo se totálně rozpadlo cca 8 000 ha lesa. Holé plochy byly opět hustě zalesněny převážně smrkem ztepilým, často jiného původu než krkonošského. Zamokřená stanoviště byla odvodňována již od 19. století.

Zásadní změna obhospodařování lesních porostů Krkonoš nastala teprve po roce 1994, kdy v lesích ve vlastnictví státu na území národního parku začala hospodařit Správa KRNAP. Skončilo se s praktikami, jako jsou holé seče, vysazování smrkových monokultur a naopak se zvýšila podpora druhů dřevin, přirozených pro daný vegetační stupeň (ať už přímou výsadbou, nebo lesnickými zásahy), množství mrtvého dřeva v lese, apod.

„Po dvaceti letech můžeme každoročně přidávat další plochy lesa do bezzásahového režimu, protože se dostal do stavu blízkého stavu přirozenému,“ říká Jan Hřebačka. „V roce 2009 jsme také úspěšně prošli nejpřísnější lesnickou certifikací Forest Stewardship Council (FSC), kterou od té doby každoročně úspěšně obhajujeme.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jan Horník

15.10.2014 10:54
Dobrá práce :)
Odpovědět
OH

Olda Havlíček

17.10.2014 17:26
Na 7000ha 24000 sazenic listnáčů mi vychází cca 3,5listnáče na 1ha smrku - prostě smíšený les jak má být. Pokud tohle je představa vedení národního parku o smíšeném lese a navíc za 82 mil Kč, pak nezbývá než gratulovat k úspěchu !!!! Jen tak dál !!!!
Odpovědět
JH

Jan Horník

20.10.2014 11:13 Reaguje na Olda Havlíček
Předpokládám, že ta obnova lesa nebyla jen o výsadbě listnáčů, to by pak vysazení jedné sazenice vyšlo na krásných skoro 3500 Kč.
Dělaly se tam i jiné věci, viz vlastní text.
Podpora smíšeného lesa se dá dělat mnoha způsoby - podpora přirozené obnovy listnáčů, uvolňování korun výstavků listnáčů, aby se podpořilo jejich vyseměnní, dále různé tásahy při výchově porostů - prořezávky ve prospěch cílových dřevin apod.
Uvidíme za pár let, jaký to všechno bude mít efekt.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist