https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-rezistenci-na-antibiotika-zemre-v-eu-rocne-25-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli rezistenci na antibiotika zemře v EU ročně 25.000 lidí

16.11.2017 12:42 | PRAHA (ČTK)
Češi ročně spotřebují kolem 15 milionů balení antibiotik. Zhruba sedm procent lidí si podle dřívějších průzkumů ordinovalo antibiotika z vlastních zásob, což je podle lékárníků naprosto špatně.
Češi ročně spotřebují kolem 15 milionů balení antibiotik. Zhruba sedm procent lidí si podle dřívějších průzkumů ordinovalo antibiotika z vlastních zásob, což je podle lékárníků naprosto špatně.
Na následky infekce způsobené bakteriemi odolnými vůči antibiotikům zemře v EU ročně přibližně 25.000 lidí. Náklady, které se vydají na léčbu těchto infekcí jsou 1,5 miliardy eur. Vyplývá to z informací, které k Evropskému antibiotickému dni, který byl stanovený na 18. listopadu, zveřejnil Státní zdravotní ústav.
 

Antibiotika, která byla dříve na konkrétní bakteriální infekce účinná, jsou dnes účinná méně nebo vůbec. Bakterie se proti nim staly odolnými. Lékaři jsou proto nuceni předepisovat v případě potřeby antibiotika silnější, s širším spektrem účinku.

"Údaje Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí ukazují, že antibiotická rezistence u většiny bakterií v Evropě stále stoupá a že rezistence u některých patogenů je běžná," uvedla v tiskové zprávě ředitelka střediska Andrea Ammonová.

U bakterie Escherichia coli, která se vyskytuje ve střevní mikroflóře a může se šířit nakaženou vodou či potravinami, odborníci odhadují rezistenci na aminopeniciliny na téměř 60 procent. Více než čtvrtinovou rezistenci mají také bakterie enterococcus faecalis na aminoglykosidy nebo klebsiella pneumoniae na cefalosporiny. E.coli a klebsiella jsou častými původci infekce močových cest. Téměř devítiprocentní rezistenci lékaři odhadují také u pneumokoků (streptococcus penumoniae) na makrolidy.

Spotřeba antibiotik stoupá i v Česku. "Data Státního ústavu pro kontrolu léčiv dokládají, že lékaři stále častěji volí antibiotika se širokým spektrem. Lidé jsou zbytečně vystavováni jejich nežádoucím účinkům a zvyšuje se rezistence bakterií na taková antibiotika," uvedl člen Centrální koordinační skupiny Národního antibiotického programu Michal Prokš.

Češi ročně spotřebují kolem 15 milionů balení antibiotik. Zhruba sedm procent lidí si podle dřívějších průzkumů ordinovalo antibiotika z vlastních zásob, což je podle lékárníků naprosto špatně. Lékaři varují i před nedobíráním celého balení léků při zlepšení příznaků a zejména před jejich pozdějších užíváním při dalších obtížích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist