https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-materske-skoly-preckaly-nejisty-rok-v-nove-skolnim-roce-je-cekaji-nove-vyzvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní mateřské školy přečkaly nejistý rok. V novém školním roce je čekají nové výzvy

3.9.2015 01:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lesní mateřské školky nebo kluby využívají rodiny, které si přejí, aby jejich děti trávily co nejvíce času venku
Lesní mateřské školky nebo kluby využívají rodiny, které si přejí, aby jejich děti trávily co nejvíce času venku
Rok plný nejistot skončil pro lesní mateřské školky (LMŠ) úspěchem. Po schválení problémového zákona o dětských skupinách byla přijata jeho novela, která umožňuje lesním školkám i dalším zavedeným organizacím pracujícím s dětmi dále fungovat i bez registrace. Do minimálně 120 lesních mateřských škol a klubů tak v novém školním roce bude chodit více než dva a půl tisíce předškoláků.
 

V právě započatém školním roce čekají na lesní školky nové výzvy. Pokračovat budou jednání s ministerstvem o vytvoření rejstříku lesních mateřských škol. A možná se budou muset lesní školky přizpůsobovat dalším legislativním změnám.

To v případě, že ministerstvo školství prosadí povinný rok předškolní docházky od příštího školního roku. Pro lesní školky by pak bylo důležité být ještě před jeho začátkem v rejstříku LMŠ. "V opačném případě by pětileté děti docházející do LMŠ musely přestupovat do 'klasických' mateřských škol, aby vyhověly nově ustavenému zákonu," upozorňuje Magda Kvítková z Asociace lesních mateřských škol.

Lesní mateřské školky nebo kluby využívají rodiny, které si přejí, aby jejich děti trávily co nejvíce času venku. Jako zázemí využívají často místo budov maringotky nebo jurty. Kvůli nemožnosti splnit všechny hygienické podmínky povinné pro nově zaváděné dětské skupiny jim hrozil se schválením nového příslušného zákona zánik.

Novela zákona o dětských skupinách, která byla schválena na jaře letošního roku umožnila volitelnou registraci předškolního zařízení mezi dětské skupiny. Neregistrovaná instituce nemusí i nadále splňovat normy a podmínky pro dětskou skupinu, na druhou stranu nemůže čerpat benefity spojené s registrací.

Líbí se Vám článek? Přispějte na vznik dalšího

       


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist