https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letos-uplyne-25-let-od-zalozeni-narodniho-parku-sumava-a-narodniho-parku-podyji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letos uplyne 25 let od založení Národního parku Šumava a Národního parku Podyjí

5.2.2016 11:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Roklanský potok pramení ve výšce 1 264 nedaleko hranice s Německem. Protéká veřejnosti nepřístupnou Roklanskou slati s extrémně mrazivým klimatem.
Roklanský potok pramení ve výšce 1 264 nedaleko hranice s Německem. Protéká veřejnosti nepřístupnou Roklanskou slati s extrémně mrazivým klimatem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jaroslav Vogeltanz / Naše příroda
Národní park Šumava a Národní park Podyjí letos slaví 25 let od svého založení. Národní park Šumava je největším českým národním parkem. Nejstarším je Krkonošský národní park, který byl vyhlášen před 53 lety. Nejmladším parkem je Národní park České Švýcarsko, který vznikl v roce 2000.
 
V průběhu roku se bude konat několik akcí, které se budou vázat k 25 výročí. Tou první bude veřejná přednáška profesora Josef Fanty o tom, jak se daří v českém prostředí skloubit ochranu přírody s lesnictvím a další bude například veřejné setkání všech deseti ředitelů, kteří od roku 1991 stáli v čele Správy Národního parku Šumava.

„Celosvětově uznávaný lesník a ekolog profesor Josef Fanta otevře 10. února v našem informačním centru na Kvildě celoroční blok přednášek s názvem Středeční večery na Šumavě. Jejich součástí bude diskuze se zajímavými osobnostmi z vědecké obce na různá témata. Široká veřejnost se bude moci seznámit s nejnovějšími výzkumy a poznatky ze Šumavy, například z oblasti ekologie lesa, vod a mokřadů, nebo v problematice rysů, vlků či tetřevů,“ vysvětluje Jaroslav Červenka ze Správy Národního parku Šumava.

Pod Březníkem přechází Luzernský potok v Modravský potok a o několik kilometrů dál již nese jméno Vydra a později Otava. Údolí Luzernského potoka vyplňuje až několik metrů silná vrstva rašeliny vytvořená z odumřelých zbytků rašeliníků, suchopýrů a ostřic.
Pod Březníkem přechází Luzernský potok v Modravský potok a o několik kilometrů dál již nese jméno Vydra a později Otava. Údolí Luzernského potoka vyplňuje až několik metrů silná vrstva rašeliny vytvořená z odumřelých zbytků rašeliníků, suchopýrů a ostřic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jaroslav Vogeltanz / Naše příroda

„Mimo to je připraveno několik přednášek například profesionálních fotografů, nestora šumavské historie Emila Kintzla nebo přednáška ředitele Národního parku Podyjí Tomáše Rothröckla, který představí právě tento jihomoravský národní park, který stejně jako my slaví 25 let od svého založení,“ doplňuje Petra Střelečková referentka Správy NP Šumava.

Vůbec poprvé se uskuteční veřejné setkání všech dosavadních ředitelů Národního parku Šumava, kteří stáli v jeho čele v průběhu celého čtvrtstoletí a to 16. března od 17 hodin v Městském kulturním středisku Vimperk.

Přečtěte si rozhovor s Pavlem Kindlmannem Že ochrana divočiny způsobuje na Šumavě nezaměstnanost, je nesmysl

„Z této akce mám velkou radost, protože to bude jedinečná možnost vidět diskutovat všechny, kteří Národní park Šumava ovlivňovali z té nejvyšší pozice. Pozvání přijalo všech devět ex-ředitelů a celým setkáním bude provádět Tomáš Rothröckl, ředitel Národního parku Podyjí, který ho, na rozdíl od Šumavy, řídí celých 25 let a měl tak možnost všechny ředitele poznat,“ zve na setkání současný, v pořadí desátý ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený, který se setkání účastní také.

Podle Ivana Žlábka, jenž ve funkci vydržel nejdéle - devět let, však mezi řediteli neexistovala vždy jen symbióza. To podle něj nepřispívalo ke kontinuitě parku. "Každý ředitel, který přišel po mě, se snažil přetvořit správu a Šumavu k obrazu svému. Vyhodil svého předchůdce, dělal čistky. Zlikvidoval všechno dobré i špatné z dob svého předchůdce. Stejné je to i teď. A taková strojená akce pro média z nás kamarády neudělá," řekl Žlábek, jenž park vedl v letech 1994 až 2003.

Vyhlídková skála Sealsfieldův kámen v NP Podyjí.
Vyhlídková skála Sealsfieldův kámen v NP Podyjí.

Dvacet pět let Národního parku Šumava se oslaví i v rámci Dne Národního parku Šumava na Rokytě a to 16. července. Bude to celodenní akce pro všechny návštěvníky i obyvatele Národního parku Šumava s bohatým programem včetně podvečerního koncertu.

„Šumava je oblíbeným místem také pro amatérské i profesionální fotografy a je jisté, že tento rok by se nemohl obejít bez fotografické soutěže o zajímavé ceny. Tu vyhlásíme v nejbližších dnech a nebude určitě jen o jednom, ale o několika tématech,“ říká fotograf Správy Národního parku Šumava Štěpán Rosenkranz, který také připravuje výstavu pro letošní rok.

„Aktuálně procházím archív fotek a diapozitivů, které se zachovaly do dnešního dne a vybírám ty nejzajímavější snímky, které zachycují Šumavu od roku 1991. Některé snímky jsou datovány a jsou i popsány, ale mnohdy je to taková trochu detektivní práce, kdy se snažím určit místo a alespoň přibližnou dobu, kdy byl daný snímek pořízený. Počítám, že pro výstavu „oživíme“ několik desítek nejzajímavějších fotografií, které vystavíme ještě v první půlce tohoto roku,“ dodává.

Prohlédněte si úchvatné fotografie Šumavy Divoké potoky a krásná jezera Šumavy, jak je neznáte - z ptačí perspektivy

Také milovníci divoké přírody si přijdou na své v rámci programu S průvodci do divočiny. Připravují se jak oblíbené trasy, tak i novinky.

Devět Mlýnů v Národním parku Podyjí
Devět Mlýnů v Národním parku Podyjí

„Modravské slatě, údolí Křemelné nebo Jezerní hora v CHKO, to jsou velmi oblíbené výlety do divočiny, které nebudou chybět ani letos. Po loňské zkušenosti také rozšíříme nabídku dvoudenních výletů, v rámci kterých zájemci poznají dva národní parky a opět připravíme výlety do míst, která se v nabídce ještě neobjevila. To si ale necháme jako překvapení, které odhalíme až těsně před spuštěním registrace,“ plánuje Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava.

Přečtěte si článek Nejstarší organismy v Podyjí jsou staré stovky let, zjistili vědci

„Těch akcí bude pochopitelně více. Kromě jiného se natáčí krátký film o Národním parku Šumava a také se připravuje kniha pětadvaceti „příběhů“ o šumavských fenoménech – to všechno veřejnosti představíme ke konci tohoto roku. Záměrně ale nepřipravujeme nic velkolepého a okázalého, protože jsme zastánci toho, že čtvrtstoletí Národního parku Šumava je především oslavou nádherné přírody, kterou žádná akce nedokáže přebít. Prostě a jednoduše, přijeďte na Šumavu a plně si ji vychutnejte,“ zve ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Budou se konat i akce týkající se Národního parku Podyjí. V únoru se začne cyklem přednášek „Přírodou celého světa“. Koncem března bude v Jihomoravském muzeu ve Znojmě výstava „Národní park Podyjí – čtvrtstoletí pro přírodu“. Výstava je koncipována jako putovní a její německou mutaci shlédnou na podzim i návštěvníci rakouského Národního parku Thayatal v Hardeggu. Zúčastnit se můžete i exkurze do terénu s průvodcem, které budou probíhat opět po celou sezónu včetně akcí společně pořádaných s partnerským Národním parkem Thayatal.

V září se v Praze uskuteční společném setkání všech českých národní parků v Lichtenštejnském paláci, které zahájí následnou odbornou konferenci věnovanou našim národním parkům na České zemědělské univerzitě. V listopadu se uskuteční ve Znojmě odborná konference věnovaná především výsledkům výzkumů v národních parcích Podyjí a Thayatal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist