https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-zahajila-projekt-na-ochranu-koralu-v-indonesii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo zahájila projekt na ochranu korálů v Indonésii

22.11.2017 10:24 | LIBEREC (ČTK)
Liberecká zoo zahájila projekt na ochranu a obnovu ohrožených korálových útesů v Indonésii.
Liberecká zoo zahájila projekt na ochranu a obnovu ohrožených korálových útesů v Indonésii.
Liberecká zoo zahájila projekt na ochranu a obnovu ohrožených korálových útesů v Indonésii. Konkrétně působí na souostroví Banyak, které leží několik desítek kilometrů západně od ostrova Sumatra. Útesů tam ubývá kvůli používání dynamitu při lovu ryb, což je nelegální. Zoo do oblasti vyslala svého koordinátora, který tam bude pracovat do června příštího roku. Informovala o tom mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.
 

"Ve spolupráci s profesionálními potápěči zde zakládáme takzvané korálové školky, které budou později použity jako základ pro založení nových či k obnově již zničených korálových útesů," uvedla Tesařová. Na zakládání korálových školek se podílejí v rámci školní výuky i místní děti. "Učíme je, jak účinně lze sázet a množit barevné korály v našich založených školkách. O každou korálovou školku se stará vybraná komunita, jejíž členové mezi sebou soutěží, komu se bude dařit svou školku lépe rozvíjet," řekla Tesařová. Vypěstované korály potápěči a biologové přesadí zpět na zničené korálové útesy.

Souostroví Banyak se skládá z více než 70 ostrůvků. Většina z nich nikdy nebyla obydlena a celkový počet obyvatel celé oblasti nepřesahuje 5000. Ostrovy jsou obklopeny korálovými útesy s množstvím ryb, které představují hlavní zdroj obživy pro místní. "Mořský ekosystém v této oblasti je domovem mnoha ohrožených druhů a na plážích přilehlých ostrovů kladou svá vejce čtyři z celkových sedmi druhů mořských želv," uvedla Tesařová. Kvůli ničivým rybolovným praktikám však korálových útesů podle ní stále ubývá. "Někteří místní lidé v honbě za větším výdělkem používali často k lovení ryb dynamit, a to i přesto, že je v Indonésii takový způsob rybolovu již mnoho let nelegální. Tento neudržitelný systém lovu vedl k ohromnému kolapsu rovnováhy tamní mořské biodiverzity," dodala.

Zapojení místních považuje zoo pro úspěch projektu za velmi důležité. "Celý projekt je zaměřen na vytvoření vazeb mezi místními obyvateli a životním prostředím. Děti a jejich rodiny zapojené do projektu získají nové vědomosti a poznatky o mořském světě a během sledování vývoje svých korálových školek zjistí, jak složité je mizející korálové útesy obnovit," uvedl ředitel zoo David Nejedlo. Liberecký projekt podpořila světová asociace zahrad WAZA částkou 10.000 švýcarských franků (219.000 korun).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist