https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lovci-musi-nove-posilat-veterinarum-ocasky-divocaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lovci musí nově posílat veterinářům ocásky divočáků

7.1.2016 14:57 | PRAHA (ČTK)
Od ledna mohou myslivci lovit divočáky i s bachyněmi a selaty celoročně, dříve je mohli zastřelit pouze od srpna do konce ledna
Od ledna mohou myslivci lovit divočáky i s bachyněmi a selaty celoročně, dříve je mohli zastřelit pouze od srpna do konce ledna
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lovci musí od letošního roku posílat veterinářům ke kontrole spolu se vzorkem masa i ocásky ulovených divočáků, tzv. pírka. Pokud je nezašlou, zaplatí sami kontrolu na přítomnost cizopasníka svalovce, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Náklady na vyšetření jinak platí stát.
 

Nová povinnost platí pro zvěřinu, která se bude prodávat dál, ale i u zvířat pro osobní spotřebu. "V případech, kdy po 1. 1. 2016 povinná osoba odevzdá k vyšetření pouze samotný vzorek svaloviny bez přiloženého 'pírka', bude muset uhradit náklady na vyšetření," uvedl mluvčí správy. Změnu podle něj prosadilo ministerstvo zemědělství.

Od ledna mohou myslivci lovit divočáky i s bachyněmi a selaty celoročně, dříve je mohli zastřelit pouze od srpna do konce ledna. Přemnožená divoká prasata působí podle resortu každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách, ale i na lesních porostech. Roste i počet střetů prasat s motorovými vozidly. Podle ministerstva se divočákům změnil způsob života. Doba páření, která normálně probíhá od listopadu do ledna, se totiž nyní rozšířila na celý rok.

"Pokud má dojít k zastavení růstu početních stavů a následné redukci prasete divokého, je bezpodmínečně nutné, aby se lov v následujících letech pohyboval minimálně na úrovni 200 000 kusů ročně," napsal dříve do důvodové zprávy k novele vyhlášky zemědělský resort. V loňském mysliveckém roce, který skončil v březnu 2015, se počet odstřelených divočáků podle dat Českého statistického úřadu meziročně zvýšil o více než 16 000 na téměř 169 000 kusů.

Aktualizovaná vyhláška mimo jiné také dovoluje delší dobu lovu muflončat, kolouchů a daňčat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.1.2016 08:59
to budou střílet i březí bachyně ? TO JE ALE HOVADISMUS, NE ?
Odpovědět
KP

Karel Padevet

8.1.2016 09:42
Máte nějaký jiný nápad jak snížít stavy přemnožené černé? Sem s ním
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist