https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lvi-se-v-usa-dostanou-na-seznam-ohrozenych-druhu-podle-ochrancu-to-omezi-lov-pro-trofeje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lvi se v USA dostanou na seznam ohrožených druhů. Podle ochránců to omezí lov pro trofeje

26.12.2015 01:10 | JOHANNESBURG (ČTK)
Letos v USA i po celém světě vyvolal vlnu pobouření případ amerického zubaře Waltera Palmera, který v zimbabwské rezervaci Hwange odstřelil populárního třináctiletého lva Cecila.
Letos v USA i po celém světě vyvolal vlnu pobouření případ amerického zubaře Waltera Palmera, který v zimbabwské rezervaci Hwange odstřelil populárního třináctiletého lva Cecila.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozhodnutí americké vlády zařadit lvy na seznam ohrožených druhů chráněných zvláštním zákonem povede podle ochránců přírody ke zlepšení situace těchto zvířat v Jihoafrické republice. Američtí lovci budou totiž muset žádat o zvláštní povolení na dovoz trofejí, která se však budou vydávat jen pro vědecké účely, informovala agentura AP.
 

Americký úřad na ochranu přírody Fish and Wildlife Service (FWS) tento týden oznámil, že USA budou napříště považovat lvy v jižní a východní Africe za ohrožený druh, v západní a středí Africe za druh ohrožený vyhynutím. Populace králů zvířecí říše totiž v uplynulých 20 letech klesla o 43 procent. "Lev je přitom jedním z nejoblíbenějších zvířat na naší planetě a je nenahraditelnou součástí světového dědictví," uvedl šéf FWS Dan Ashe. V Africe podle odhadů v současnosti žije asi jen 20 000 jedinců tohoto živočišného druhu.

Američtí sportovní lovci budou muset napříště žádat úřady o povolení k dovozu trofejí, které však dostanou jen v případě, že se bude jednat o odstřel v rámci vědeckého výzkumu usilujícího o zachování tohoto druhu v divoké přírodě.


Přečtěte si komentář Pavly Říhové Jak je to s trofejovým lovem a ochranou afrických zvířat doopravdy


Podle organizace Humane Society International (HSI) bude mít rozhodnutí USA pozitivní vliv na stav lví populace především v JAR. Z celkových 719 loni dovezených trofejí totiž 620 pocházelo právě z této země.

Více než polovina trofejí dovezených loni do USA pocházela ze lvů odchovaných v zajetí, kteří jsou zvyklí na člověka, a jsou tak relativně snadnou obětí. K odstřelu navíc dochází na ohrazených pozemcích. Zahrnutí těchto zvířat pod ochranu zákona o ohrožených druzích by podle HSI mohlo výrazně přispět k zániku tohoto způsob chovu lvů "na odstřel".

Lovci trofejí zaplatí za zabití pětiletého samce lva asi 18 000 až 24 000 dolarů (zhruba 440 000 až 590 000 Kč). Osmiletý samec s impozantní hřívou může přijít až na 75 000 dolarů (1,9 milionu Kč).

Letos v USA i po celém světě vyvolal vlnu pobouření případ amerického zubaře Waltera Palmera, který v zimbabwské rezervaci Hwange odstřelil populárního třináctiletého lva Cecila. Ve Spojených státech pak podepsaly tisíce lidí petici vyzývající k tomu, aby byl Palmer vydán do Zimbabwe k trestnímu stíhání, což se však nakonec nestalo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist