https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/madagaskarske-ryby-konci-v-evropskych-restauracich-mistni-zatim-zivori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Madagaskarské ryby končí v evropských restauracích, místní zatím živoří

18.11.2011 01:23 | ANTANANARIVO/HODONÍN (Ecomonitor)
„V případě Madagaskaru je dobře vidět, jaké může mít přelovení ryb dopady v různých částech světa. Přelovení ryb na Madagaskaru vaše dobré jídlo v restauraci neohrozí, může však ohrozit přežití lidí na Madagaskaru,“ říká Dirk Zeller.
„V případě Madagaskaru je dobře vidět, jaké může mít přelovení ryb dopady v různých částech světa. Přelovení ryb na Madagaskaru vaše dobré jídlo v restauraci neohrozí, může však ohrozit přežití lidí na Madagaskaru,“ říká Dirk Zeller.
Madagaskar patří mezi nejchudší oblasti světa, okolo 70 procent jeho obyvatel trpí podvýživou, dvě třetiny obyvatel žijí pod hranicí chudoby. Hlavním zdrojem potravy by mohlo být moře. Jenže kvůli intenzivnímu rybolovu se zmenšují úlovky. A z toho, co se uloví, putuje značná část na evropský nebo americký trh, píše server Mongabay.
 

Podle nové studie jsou kvóty pro rybolov od roku 1950 překračovány dvakrát. Důsledkem je to, že zásoby ryb v moři se krátí. Pro obživu místních však zůstane jen polovina úlovku, druhá půlka končí v restauracích vyspělých zemí.

„Společný tlak místních i zahraničních rybářů, ať už motivovaných potřebou se uživit nebo zásobit světový trh, zhoršuje stav rybích populací v oblastních vodách,“ říká Fréderic Le Manach, postgraduální student z univerzity v Plymouthu, který se údaji o odlovu ryb zabýval. „Pokles v důsledku možného vylovení je pozorován u několika rybích komodit a je patrné, že dlouhodobá udržitelnost rybářství, ekologická i ekonomická, již byla překročena.“

„Uchránit naše rybářské hospodářství pro místní obyvatele je hlavní priorita pro udržitelný ekonomický rozvoj,“ říká Alasdir Harris, malgašský mořský biolog. Nebude to asi úplně snadné. Dirk Zeller, spoluautor uveřejněné studie a zároveň mluvčí projektu Moře okolo nás, k tomu dodává: „V případě Madagaskaru je dobře vidět, jaké může mít přelovení ryb dopady v různých částech světa. Přelovení ryb na Madagaskaru vaše dobré jídlo v restauraci neohrozí, může však ohrozit přežití lidí na Madagaskaru.“

Článek byl uveřejněn na serveru Mongabay.com dne 11. 10. 2011 pod názvem „Poor in Madagascar see fish plundered for foreign consumption“.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist