https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/melnik-nesouhlasi-s-vystavbou-spalovny-obava-se-dopravni-zateze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mělník nesouhlasí s výstavbou spalovny, obává se dopravní zátěže

5.2.2016 15:08 | MĚLNÍK (ČTK)
Plánovaná centrální spalovna pro Středočeský kraj má mít kapacitu až 400.000 tun odpadu ročně, ale množství spalovaného odpadu se ještě bude řešit. Ilustrační foto.
Plánovaná centrální spalovna pro Středočeský kraj má mít kapacitu až 400.000 tun odpadu ročně, ale množství spalovaného odpadu se ještě bude řešit. Ilustrační foto.
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Mělník nesouhlasí s výstavbou spalovny v Horních Počaplech, obává se dopravní zátěže na silnicích procházejících Mělníkem i v okolních obcích poblíž plánované spalovny. Mělník proto chce, aby kraj nejdřív zajistil stavbu obchvatů tak, aby doprava neničila silnice v regionu a nezatěžovala jeho obyvatele. Novinářům to na dnešní tiskové konferenci řekl starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město).
 

Plánovaná centrální spalovna pro Středočeský kraj má mít kapacitu až 400.000 tun odpadu ročně, ale množství spalovaného odpadu se ještě bude řešit.

Mělník se spalovnou nemá problém z ekologického hlediska, tedy co se týče emisí přímo z provozu, ale problém by mohl vzniknout při dopravě odpadu na místo, protože dopravní průchodnost z některých částí regionu vede pouze silnicemi, které na to nejsou uzpůsobené. Proto by podle starosty měly nejdříve vzniknout obchvaty včetně obchvatu Mělníka a další navazující silnice. Vedení Mělníka odhaduje, že 80 procent materiálu bude nutné vozit do spalovny po silnicích. "Představa, že to půjde lodní dopravou nebo po železnici, je chybná," uvedl starosta.

Podle Mikeše by jedním z více ekonomických řešení mohlo být využití i jiných, už fungujících spaloven tak, aby nebylo nutné materiál dovážet více než 50 kilometrů.

Středočeši ročně vyprodukují 450.000 tun odpadu, počítá se však s přibýváním odpadu, který se nebude spalovat, ale recyklovat. Minimální kapacita spalovny, aby se její provoz ekonomicky vyplatil, je 150.000 tun odpadu ročně. Spalovna by měla začít fungovat nejpozději v roce 2024 a investorem bude společnost ČEZ. Investice bude za několik miliard korun.

Kromě spalovny má také vzniknout 17 nových překládacích stanic na odpad po celém Středočeském kraji s celkovou roční kapacitou až 420.000 tun. Ani jejich počet není konečný, bude se také řešit podle možností dopravy, protože kraj chce využívat i železniční dopravu.


reklama

 
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist