https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlady-kanadan-pasoval-na-tele-51-zelv-prisli-se-na-nej-podivat-celnici-z-obou-stran-hranice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladý Kanaďan pašoval na těle 51 želv. Přišli se na něj podívat celníci z obou stran hranice

17.12.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sedmadvacetiletý kanadský občan Kai Xu pašoval ve svém voze přes 1000 želv. Na ilustračním snímku želva karolinská.
Sedmadvacetiletý kanadský občan Kai Xu pašoval ve svém voze přes 1000 želv. Na ilustračním snímku želva karolinská.
U federálního soudu v michiganském Ann Arbor byl na začátku prosince souzen kanadský pašerák, zadržený loni při pokusu přepravit přes hranice téměř tisícovku želv, včetně ohrožených druhů. Dopadený muž, který nyní čelí trestu až deseti let odnětí svobody, si rozhodně nepočínal obratně. Celníkům se například zdálo nápadné vyboulení jeho rozkroku, neboť si na holé tělo kolem pasu připevnil náplastí 51 želv, informuje kanadský deník ChronicleHerald.
 

Sedmadvacetiletý kanadský občan Kai Xu, který o sobě tvrdí, že je studentem Univerzity ve Waterloo, porušil během svého pokusu snad všechny prvky konspirace a rafinovaného utajení. Do hledáčku vyšetřovací služby se dostal v okamžiku, kdy si coby Kanaďan přes internet objednal 200 floridských želv na adresu trvalého bydliště a současně nezažádal o vývozní povolení. Pašování zvířat přes hranice se považuje za federální zločin a proto se Xu dostal na seznam podezřelých osob. Evidentně mu to ale nestačilo a vyrazil do Států na nákupy.

Při své cestě na jih USA skoupil hned několik stovek želv různých druhů. Od „obyčejných“ želv nádherných (Trachemys scripta elegans) přes želvy diamantové (Malaclemys terrapin) až po ohrožené terapíny, želvy karolinské (Terrapene carolina carolina). S těmi pak následně vyrazil zpět k hranicím. Ve státě Alabama ale znovu neodolal pokušení a poslal si sám část nakoupených zvířat na vlastní kanadskou adresu. Na tuto zásilku záhy upozornila kurýrní služba pracovníky U. S. Fish and Wildlife Service.

Zvláště podezřelé se kurýrovi zdálo, že zásilku vyzvedával přímo ze SUV dodávky pana Xu, která měla celý úložný prostor naplněný malými pravidelnými plastovými boxy. Není proto divu, že na americko-kanadské hranici mezi Detroitem a Windsorem čekalo nešikovného pašeráka uvítání. Podívat se na něj přišli jak celníci z obou stran hranice, tak agenti U. S. Fish and Wildlife Service. Celkem 41 želv přilepených náplastí na stehna a boky a 10 exemplářů uložených do spodního prádla před nimi prostě skrýt nešlo. V kufru vozu se dále nacházelo několik dalších stovek jedinců, uložených v sáčcích.

Státní návladní Sara Woodwardová se klonila k maximální výši trestu (deseti letům odnětí svobody), protože se panu Xu podařilo bez větších obtíží doložit přípravu záměru. A přitěžující okolnost? Daňový únik. „Hodnota jím pašovaného zboží v závislosti na zemi prodeje mohla nabývat sumy 30 000 $ (USA), 80 000 $ (Kanada) nebo 125 000 $ (Čína),“ dodává Woodwardová. „Do Číny propašované želvy se prodávají až třikrát dráž.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist