https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlady-vedec-objevil-pri-plavbe-na-rybarskem-trawleru-osm-novych-druhu-zraloku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladý vědec objevil při plavbě na rybářském trawleru osm nových druhů žraloků

19.8.2012 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během plavby mohl Paul Clerkin studovat i už známé druhy žraloků. Na snímku pózuje před hromadou ulovených žraloků světlounů Bonnaterrových.
Během plavby mohl Paul Clerkin studovat i už známé druhy žraloků. Na snímku pózuje před hromadou ulovených žraloků světlounů Bonnaterrových.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Paul Clerkin / Moss Landing Marine Laboratories
Doktorand Paul Clerkin svou dráhu vědce nezačal špatně. Pokud to následné zkoumání potvrdí, pak zřejmě objevil osm dosud neznámých žraloků. Narazil na ně při dvou měsíční plavbě jižním Indickým oceánem na palubě rybářského trawleru, obří lodi schopné lovit ryby ve velkých hloubkách.
 

Žraloci byli vyloveni v odlehlých a málo prozkoumaných vodách. Dostat se tam zabralo týden plavby napříč oceánem. Paul Clerkin, student Moss Landing Marine Laboratories, se tam dostal díky komerční rybářské lodi, na které po dva měsíce pobýval. Rybářská loď je schopná lovit ryby až ve dvou kilometrových hloubkách. Kromě na trhu žádaných ryb ovšem v sítích často uvíznou i ryby a paryby, které pak rybáři hází zpět do moře. Ty jsou však často už mrtvé, či na následky vylovení zahynou.

„Žraloky se lidem zatím nepodařilo prozkoumat tak dobře, jak jsme si doposud mysleli,“ říká Paul Clerkin. Dave Ebert, který Clerkina vyučuje, k tomu dodává: „Ve Spojených státech a na mnoha dalších místech je například žralok bílý chráněný. Těchto osm druhů žraloka jsme dosud ale vůbec neznali.“

Clerkinovi se během plavby podařilo posbírat víc jak 86 měření a vzorků genetických dat z každého žraloka. Na základě jejich dalšího zkoumání se upřesní, zda jde skutečně o nové druhy. A pokud ano, bude pak pro ně vymýšlet vědecké jméno.

Fotogalerie dosud patrně neznámých žraloků


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist