https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mmr-vyda-na-energeticke-uspory-v-bytovych-domech-3-5-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MMR vydá na energetické úspory v bytových domech 3,5 mld. Kč

4.7.2016 12:20 | PRAHA (ČTK)
Podpora je určena pro bytové domy v ČR s výjimkou Prahy, kde bude podporu pro podobná opatření poskytovat program Nová zelená úsporám
Podpora je určena pro bytové domy v ČR s výjimkou Prahy, kde bude podporu pro podobná opatření poskytovat program Nová zelená úsporám
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na podporu energetických úspor v bytových domech připraveno 3,5 miliardy korun, většinou z evropských fondů. Jedná se například o zateplení obvodových konstrukcí. Maximální výše příspěvku na jeden projekt je 90 milionů korun. O podporu lze žádat od 15. července do 30. listopadu 2017.
 

"Podporována je řada aktivit, které je možné kombinovat, a tím pádem zvýšit jejich efektivnost. Konkrétně se může jednat o zateplení obvodových konstrukcí spolu s výměnou zdroje tepla nebo instalaci dalších systémů pro získání energie," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Podpora je určena pro bytové domy v ČR s výjimkou Prahy, kde bude podporu pro podobná opatření poskytovat program Nová zelená úsporám. Bytovým domem se rozumí dům se čtyřmi a více byty, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomu určena. Žadateli mohou být vlastníci bytových domů (s výjimkou fyzických osob nepodnikajících) a společenství vlastníků.

Minimální výše příspěvku na jeden projekt je 300 000 korun, maximální 90 milionů. Projekty s celkovými výdaji do pěti milionů korun musí být dokončeny do 30. září 2019. Projekty nad touto finanční částku mají na dokončení o rok více. Česká republika se na celkové dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) podílí 15 procenty.

Ve srovnání s již vyhlášenou výzvou na energetické úspory, u které bude příjem žádostí ukončen 25. července, je hlavní pozitivní změnou pro žadatele zvýšení podpory z 25,5 procenta na 30 procent u projektů, které dosáhnou na úsporu energie od 20 do 40 procent. Projekty, které přesáhnou 40 procent energetických úspor, mohou získat podporu 40 procent místo původních 32,3 procenta.

V rámci IROP vyhlásilo MMR loni 19 výzev za 30 miliard korun, letos chce vyhlásit více než 30 výzev za 70 miliard korun. Do konce roku tak mohou příjemci evropských dotací vyčerpat zhruba 80 procent z peněz programu přidělených na období 2014 - 2020.

IROP navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 až 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat 125 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard prostřednictvím národního spolufinancování. Spolu s dalšími devíti operačními programy může Česko celkem čerpat asi 648 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist