https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-indoneske-plazi-uvizlo-deset-vorvanu-sest-bylo-zachraneno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na indonéské pláži uvízlo deset vorvaňů, šest bylo zachráněno

14.11.2017 23:27 | JAKARTA (ČTK)
Čtyři mrtvé vorvaně na pláži u města Banda Aceh plánují úřady co nejrychleji pohřbít z obavy, že by se ve zdechlinách nahromadil plyn a ty následně vybuchly.
Čtyři mrtvé vorvaně na pláži u města Banda Aceh plánují úřady co nejrychleji pohřbít z obavy, že by se ve zdechlinách nahromadil plyn a ty následně vybuchly.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | WWF
Čtyři z deseti vorvaňů obrovských uvězněných od pondělka na pláži v Indonésii dnes uhynuli v důsledku zranění a vyčerpání, zbylých šest se díky náročné záchranné operaci dostalo zpět na otevřené moře. Drama se odehrálo na severu indonéského ostrova Sumatra v provincii Aceh, informovala agentura Reuters.
 

Pět kytovců podle regionálních úřadů vyvedly lodě záchranářů z mělčiny už v pondělí. Příboj ale donesl dva z nich zpět, načež je rybářské lodě společně s dalším vorvaněm nasměrovaly na volné moře. Čtyři potlučená zvířata, která se řadí k největším savcům na Zemi, ale dnes ráno uhynula vyčerpáním.

"Někteří lidé se poranili o korál a vysoký příliv nám to rovněž zkomplikoval, ale dělali jsme, co jsme mohli," řekl Reuters šéf ochranářů provincie Aceh. "Je to pro nás důležitá lekce o tom, jak takto obrovská zvířata evakuovat, pokud se to stane znovu," dodal.

Dospělý vorvaň obrovský dorůstá do délky až 12 metrů a může vážit až 57 tun. V Indonésii, kterou tvoří přes 17.000 ostrovů, se ročně podle agentury AP vyskytnou desítky případů, kdy velryby, delfíni nebo jiní mořští živočichové uváznou na pláži. Velryby se do takových problémů dostanou, když je špatně naviguje vůdce jejich skupiny, ať už kvůli nemoci nebo z jiných důvodů.

Čtyři mrtvé vorvaně na pláži u města Banda Aceh plánují úřady co nejrychleji pohřbít z obavy, že by se ve zdechlinách nahromadil plyn a ty následně vybuchly. "Když je tady necháme shnít, mohlo by to vést k rozšíření nákazy," vysvětlil místní ochranář.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

15.11.2017 14:53
"vorvaň obrovský dorůstá do délky až 12 metrů a může vážit až 57 tun". uznávám, že pan M. ve svém dílku možná poněkud přehání, ale kašalot dorůstá délky téměř dvojnásobné než udávaných 12 metrů. při délce 12 metrů a 57 tunách by to byl pořádný cvalík.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist