https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kompostarny-sanace-i-povodnovou-ochranu-pujde-z-eu-2-1-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na kompostárny, sanace i povodňovou ochranu půjde z EU 2,1 miliard korun

4.5.2016 13:28 | PRAHA (ČTK)
V oblasti vodohospodářství dotaci získají projekty na budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni a digitálních povodňových plánů. Ty se například vybudují v Praze a všech jejích městských částech, Humpolci, Holešově, Nymburku, Kolíně i v Benešově
V oblasti vodohospodářství dotaci získají projekty na budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni a digitálních povodňových plánů. Ty se například vybudují v Praze a všech jejích městských částech, Humpolci, Holešově, Nymburku, Kolíně i v Benešově
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na protipovodňová opatření, sanace starých ekologických zátěží a skalních svahů, ale i nové kompostárny půjde z evropských dotací 2,1 miliardy korun. Ministerstvo životního prostředí schválilo 393 projektů, informovala Jana Taušová z tiskového oddělení. Řadu z nich podaly obce a města, peníze pomohou vytvořit digitální povodňové plány například v Praze, Humpolci nebo Mariánských Lázních nebo řešit staré ekologické zátěže v Ostravě a Milevsku. Peníze budou čerpat ale i firmy, kraje a správci toků.
 

Rozdělí si je z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. "Z aktuálně schválené částky půjde přes 1,6 miliardy korun na výstavbu a modernizaci zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů, na výstavbu a modernizaci sběrných dvorů nebo kompostáren," uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Úřad chce podpořit obce kvůli nové povinnosti třídit bioodpad a kovy a zabránit účtování nového třídění do poplatků za svoz odpadu občanům.

Dotace podle seznamu schválených projektů přispějí na vybudování desítek kompostáren a zařízení na zpracování bioodpadu po celé republice, ale i zařízení na třídění odpadu. V Dolních Břežanech u Prahy peníze využijí například na vybudování systému separovaného sběru obalových odpadů.

Podle ministra dotace přispějí také na zpracování analýz rizik kontaminovaných nebo potenciálně kontaminovaných lokalit a jejich sanaci. Ke schváleným projektům například patří sanace areálu bývalého podniku Strojobal v Kouřimi za téměř 59 milionů korun či analýza rizik dobývacího prostoru Hodonín v hodnotě 66,6 milionu. Stovky milionů korun by měly zamířit i na první etapu odstranění staré ekologické zátěže v lokalitě bývalé rafinerie Ostramo v Ostravě a sanaci území areálu bývalé obalovny živičných směsí v Milevsku.

V oblasti vodohospodářství dotaci získají projekty na budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni a digitálních povodňových plánů. Ty se například vybudují v Praze a všech jejích městských částech, Humpolci, Holešově, Nymburku, Kolíně i v Benešově. Peníze budou využity i na stabilizaci a sanaci svahových nestabilit, kupříkladu na stabilizace havarijního stavu sesuvu v lokalitě Smraďavka u Lázní Leopoldov nebo komplexní sanaci skal na silnici Strnady - Štěchovice ve Středočeském kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist