https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-miste-byvaleho-povrchoveho-dolu-vyrostly-miliony-orchideji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na místě bývalého povrchového dolu vyrostly miliony orchidejí

23.7.2016 23:56 | NEW YORK (ČTK)
Miliony orchidejí vyrostly na mokřadu v kanadském parku Adirondack, který vznikl na odpadech z obrovského povrchového dolu na železo.
Miliony orchidejí vyrostly na mokřadu v kanadském parku Adirondack, který vznikl na odpadech z obrovského povrchového dolu na železo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Grete Baderová
Miliony orchidejí vyrostly na mokřadu v kanadském parku Adirondack, který vznikl na odpadech z obrovského povrchového dolu na železo. Přeměna je podle vědců velmi působivá, protože se tak stalo přirozeně, napsala agentura AP.
 
důkaz schopnosti přírody léčit sebe sama," říká postgraduální studentka Grete Baderová, která nedávno napsala diplomovou práci o životě rostlin v bývalém dole Benson Mine, nacházejícím se zhruba 55 kilometrů od kanadských hranic. Jako první ve své práci vyčíslila počet orchidejí v místě.

Mokřad je v soukromém vlastnictví a není přístupný pro veřejnost. Vznikl na malé části z rozlohy osm tisíc metrů čtverečních důlního odpadu tvořeného hrubým pískem a drceným kamením, který zde zbyl po těžbě železa v letech 1900 až 1978. Písky nakonec ustoupily mechům, lišejníkům, trávám, rákosu a stromům včetně vrb, topolů a amerických modřínů. Semena orchidejí byla do oblasti přinese větrem z okolních oblastí. Mokřad je nyní domovem šesti druhů orchidejí rostoucích v bažinách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist