https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sumave-objevili-archeologove-nejvyse-polozene-praveke-sidliste-u-nas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Šumavě objevili archeologové nejvýše položené pravěké sídliště u nás

21.8.2013 01:07 | VIMPERK (Prachaticko) (Ekolist.cz)
Nálezy, které zde archeologové objevili, vedou k úvahám o polokočovném způsobu života zdejší mezolitické tlupy.
Nálezy, které zde archeologové objevili, vedou k úvahám o polokočovném způsobu života zdejší mezolitické tlupy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Nedaleko Modravy našli archeologové stopy osídlení ze střední doby kamenné (mezolitu). Ukázalo se tak, že i v těch nejvyšších partiích dnešního Národního parku Šumava žili lidé už 6 tisíc let před naším letopočtem. Sídliště ve výšce nad 1100 metrů je nejvýše doloženým pravěkým osídlením na našem území.
 

Nově objevená mezolitická lokalita se nachází poblíž Javoří Pily u Roklanského potoka nedaleko Modravy. Dokazuje, že i přes značnou nadmořskou výšku lákaly vrcholové partie Šumavy svým příznivým prostředím a zdroji lidi už od starší doby kamenné (paleolitu). Tehdejší skupiny lovců a sběračů využívaly území nejspíše sezónně.

Nálezy, které zde archeologové objevili, potvrzují sezónní využívání určitých zdrojů a vedou k úvahám o polokočovném způsobu života zdejší mezolitické tlupy. "Ten ale nespočíval v putování krajinou do neznáma, ale v cíleném pohybu mezi několika známými místy," vysvětluje mluvčí NP a CHKO Šumava Pavel Pechoušek. Poloha na hraně suché terasy v kombinaci s umístěním nad soutokem dvou výrazných potoků je totiž přitažlivým a dobře zapamatovatelným místem pro opakované táboření.

Lidé tu v té době pravděpodobně sbírali brusinky, borůvky a lískové oříšky. Je také možné, že do šumavského pohoří přicházeli lovit lososy. Ryby lovili na udici, zvěř hlavně lukem a šípy, případně do pastí, jak ukazují nálezy z jiných oblastí Evropy.

Mezi nálezy jsou především drobné úštěpy a čepelky
Mezi nálezy jsou především drobné úštěpy a čepelky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava

Mezi nálezy jsou zejména drobné úštěpy a čepelky - doklady o existenci štípané industrie. "Do dnešního dne jsme v okolí Javoří Pily, Křemelné a Roklanského potoka identifikovali celkem 5 lokalit se štípanou industrií, které jsou předběžně datovány do období mezolitu a jedna lokalita je stáří laténského," doplňuje Katarína Čuláková z Archeologického ústavu Akademie věd ČR, která výzkum vede.

"Stále přemýšlíme jak Šumavu zpestřit a přilákat sem návštěvníky za přírodou a také za poznáním. Tento objev nám nabízí další možnosti pro vzdělávání milovníků Šumavy," uvedl Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava. Šumava byla z archeologického hlediska známá dosud především díky keltskému osídlení.

Roklanský potok pramení v nadmořské výšce 1264 metrů. Geograficky patří oblast do Modravských plání, což je nejchladnější část Národního parku Šumava, pro kterou je charakteristické velmi krátké, chladné a vlhké léto a naopak velmi dlouhá, velmi chladná zima s velmi dlouho ležící sněhovou pokrývkou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist