https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-uz-projevilo-zajem-o-dotaci-na-novy-kotel-2350-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině už projevilo zájem o dotaci na nový kotel 2350 lidí

10.11.2015 12:50 | JIHLAVA (ČTK)
Domácnosti na Vysočině mohou čerpat dotaci na nový kotel poprvé, předkládání žádostí bude zřejmě možné od druhé poloviny ledna
Domácnosti na Vysočině mohou čerpat dotaci na nový kotel poprvé, předkládání žádostí bude zřejmě možné od druhé poloviny ledna
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V internetovém průzkumu na Vysočině projevilo předběžně zájem o dotaci na výměnu starého kotle za nový ekologičtější zdroj tepla kolem 2350 lidí. Poptávku potvrzují informační schůzky pro případné žadatele konané od října. Kraj Vysočina bude v první dotační vlně dělit 238,8 milionu korun, což postačí na výměnu nejméně 1600 kotlů za dva roky. Krajský radní Zdeněk Chlád (ČSSD) ČTK řekl, že podle jeho předpokladu se peníze podaří vyčerpat.
 

"Myslím, že ten zájem bude opravdu velký," řekl Chlád. Díky dotaci bude nejspíš pořízeno více než 1600 kotlů. Do žádosti je možné kromě samotného kotle zahrnout i některé další náklady, kupříkladu na výměnu radiátorů, což asi všichni žadatelé nevyužijí.

Domácnosti na Vysočině mohou čerpat dotaci na nový kotel poprvé, předkládání žádostí bude zřejmě možné od druhé poloviny ledna. "Pravidla tohoto dotačního titulu chceme zveřejnit v druhé půlce prosince," řekl Chlád. Na informačních schůzkách se už lidé dovídají, co si mají připravit. Těchto schůzek, které kraj pořádá ve městech Vysočiny, bude 26. Podle radního se jich účastní nejméně 50 lidí, ale bylo jich i přes sto.

Lidé budou moci žádat o dotaci na akce s uznatelnými náklady do 150.000 korun. Získat mohou dotaci 70 až 80 procent, tedy až 127.500 korun. Nejnižší podpora se bude týkat nákupu kotle na uhlí, naopak nejvíc dostanou žadatelé, kteří koupí kotel pouze na biomasu nebo tepelné čerpadlo. "Předpokládám, že největší zájem bude o kotle na uhlí," uvedl Chlád. Menší obce na venkovské Vysočině nemívají plynofikaci. "Co často lidé kritizují je, že není možné měnit staré plynové kotle, ale tak je bohužel nastaven dotační titul," dodal.

Ještě o pět procent vyšší dotaci mohou na Vysočině získat obyvatelé čtyř měst v kraji vykazujících zhoršenou kvalitu ovzduší. Jde o Humpolec, Pelhřimov, Třebíč a Velké Meziříčí. Chlád uvedl, že radnice v kraji se nepřihlásily k tomu, že by chtěly svým občanům na nové kotle přispívat i ze svého. Kraj je podle radního připraven pomoci žadatelům tím, že dotaci dostanou ještě předtím, než budou platit fakturu za dokončenou práci dodavateli, aby si nemuseli chybějící peníze půjčovat.

Ministerstvo životního prostředí rozdělilo v první dotační vlně mezi kraje na nové kotle zhruba tři miliardy korun. Více peněz než na Vysočinu poplyne jen do Středočeského kraje, Jihočeského kraje a do Moravskoslezského kraje.



reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist