https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vyzkum-slonich-nemoci-prispeli-lide-v-ostrave-pres-800-000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na výzkum sloních nemocí přispěli lidé v Ostravě přes 800 000 korun

10.1.2017 01:05 | OSTRAVA (ČTK)
K vyhlášení sbírky zoo inspirovala v roce 2014 sloní samička, která se v zahradě narodila, ale už od narození měla problémy s příjmem potravy a i přes veškeré úsilí ošetřovatelů nepila mateřské mléko
K vyhlášení sbírky zoo inspirovala v roce 2014 sloní samička, která se v zahradě narodila, ale už od narození měla problémy s příjmem potravy a i přes veškeré úsilí ošetřovatelů nepila mateřské mléko
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
Přes 800 000 korun se ostravské zoologické zahradě podařilo za bezmála tři roky získat do sbírky na výzkum sloních nemocí. Peníze podpoří výzkum nemocí slonů, kterým se zabývá berlínský institut pod vedením Thomase Hildebrandta, který je celosvětově uznávaným odborníkem nejen v oboru veterinární medicíny, ale také na poli výzkumu a ochrany přírody. Institut si v těchto dnech od zoo převzal další šek a zahrada chce ve sbírce pokračovat, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

K vyhlášení sbírky zoo inspirovala v roce 2014 sloní samička, která se v zahradě narodila, ale už od narození měla problémy s příjmem potravy a i přes veškeré úsilí ošetřovatelů nepila mateřské mléko. Ošetřovatelé už tehdy poukazovali na značná zdravotní rizika, protože podle dostupných informací nebyl zaznamenán případ, kdy by do dospělosti přežilo slůně, které v dostatečném množství nepilo mateřské mléko. Přestože samička Sumitra řadu měsíců bez problémů prospívala a stala se miláčkem návštěvníků zoo, loni v lednu náhle uhynula.

"Tým profesora Hildebrandta se zabývá studiem působení kyseliny laurové na organismus slonů, zejména pak sleduje možnou souvislost mezi touto kyselinou a sloním herpes virem, tedy smrtelně nebezpečnou nemocí, která může v budoucnu vážně ohrozit celou sloní populaci, a to nejen jedince chované v lidské péči, ale i slony ve volné přírodě," uvedla Nováková

Právě herpes virus byl také příčinou úhynu Sumitry. Do sbírky mohou zájemci přispět například vhozením mincí do takzvaných mincotočů v pavilonech slonů a afrických zvířat, zakoupením speciálních upomínkových předmětů nebo zasláním dárcovské SMS.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist