https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/necas-o-dostavbe-temelina-rozhoduje-vlada-ne-cez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nečas: O dostavbě elektrárny Temelín rozhoduje vláda, ne ČEZ

19.10.2010 22:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jen vláda prý může rozhodnout, zda na konci této cesty budou v provozu další dva reaktory Temelína.
Jen vláda prý může rozhodnout, zda na konci této cesty budou v provozu další dva reaktory Temelína.
Foto | Jan Regal
Dostavba Temelína pokračuje podle harmonogramu, dohodla se dnes vláda na zasedání Bezpečností rady státu. Podle premiéra Petra Nečase představuje výstavba, provoz a pozdější likvidace jaderné elektrárny Temelín závazek bezmála na sto let. A o nových reaktorech může rozhodnout pouze vláda, dodal premiér.
 

Bezpečnostní a politickou analýzu dostavby Temelína dnes projednaly Bezpečnostní rada státu a vláda. Ta označila zakázku, jejíž výše se pohybuje podle vlády v řádu stovek miliard korun, za strategickou v oblasti jaderné energetiky. Zakázka také představuje značná bezpečnostní, ekonomická a zahraničně politická rizika. „Je to nesmírně závažná záležitost a nemůže být ovlivněna krátkodobými výkyvy ceny emisních povolenek nebo poklesem ceny elektřiny“, prohlásil dnes premiér Nečas.

„Jedná se o zásadní strategickou otázku tohoto státu. A tuto strategickou otázku nemůže zodpovídat soukromá firma, o dostavbě rozhodne vláda České republiky,“ řekl novinářům Nečas. „Tendr řídí a vede vláda a ne společnost ČEZ. Ta má velké slovo, ale všechna klíčová rozhodnutí musí nést vláda,“ doplnil jeho slova vládní zmocněnec pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Václav Bartuška.

Výběr dodavatele podle vlády ovlivní na poměrně dlouhou dobu další směřování ČR. „Není to největší jaderný tendr v Evropě, je to jediný tendr v Evropě,“ řekl novinářům Petr Nečas. Podle něj zůstává harmonogram tendru na dostavbu JETE stále platný. V roce 2011 bude předložena zadávací dokumentace pro tendr, následující rok se uchazeči budou moci přihlásit a v roce 2013 vláda vybere vítěze s tím, že tendr může skončit i nevybráním nikoho.

Podle dnešní dohody vláda schválí do konce letošního roku harmonogram zpracování dalších dokumentů, které se budou zabývat jednotlivými konkrétními požadavky, například i z hlediska celkové energetické koncepce.

Kdy by měl být Temelín dostavěn, jasné není, mělo by to být součástí jednotlivých nabídek. Ty bude moci česká vláda otevřít až za rok. „Kdy bude projekt dokončen, či kolik to bude stát, nemá cenu dnes říkat,“ řekl novinářům Bartuška.

Nové reaktory nepomohou

Podle nevládních organizací ale nejsou další reaktory řešením energetické politiky státu. Zvýšení podílu jaderných elektráren prý naopak zvýší závislost na dovozu paliv. Stále také zůstává nevyřešený problém s vyhořelým palivem. A s posilováním dominantního postavení ČEZ na trhu. „Plán na stavbu nových temelínských reaktorů je plánem na zvýšení vývozu elektřiny s negativním dopadem do cen spotřebitelů. Pokud se stát chce připravit o mnohamiliardové dividendy ze zisku ČEZ na řadu let dopředu, má jedinečnou příležitost,“ prohlásil Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Cena dvou temelínských reaktorů, pro které už ČEZ předložil v létě dokumentaci k posouzení vlivu na životní prostředí, tak může vyjít až na 364 miliard korun, celý tendr pěti jaderných reaktorů na 900 miliard korun, tvrdí nevládní organizace s odvoláním na odhady britského ministra energetiky Charlese Hendryho pro obdobnou nabídku ve Velké Británii, kterou předložily energetické firmy EDF a RWE.

„Stavba jaderné elektrárny je z ekonomického hlediska pro všechny investory na světě rizikovým podnikem. Nyní to vypadá, že si ČEZ připravuje půdu pro to, aby jí byly poskytnuty státní záruky na tuto investici, což považujeme za nepřijatelné,“ říká Daniela Magersteinová z Jihočeských matek. Nevládní organizace navrhují především energie šetřit, zejména zateplováním. Obnovitelné zdroje energie prý výhledově dovedou pokrýt dvě třetiny dnešní české poptávky po elektřině. Myšlenka vychází z koncepce Chytrá energie, plánu Hnutí Duha, Greenepace a dalších organizací, jak by se v příštích desetiletích měla česká energetika proměnit.



reklama

 
Hugo Charvát
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist