https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/necas-tato-vlada-neprolomi-limity-tezby-hnedeho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nečas: Tato vláda limity těžby hnědého uhlí neprolomí

3.12.2011 18:29 | PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM (Ekolist.cz)
Rypadlo v hnědouhelném dole (ilustrační foto)
Rypadlo v hnědouhelném dole (ilustrační foto)
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Současná česká vláda se nepokusí prolomit limity těžby hnědého uhlí. V Ústeckém kraji to dnes prohlásil premiér Petr Nečas. Limity chrání několik severočeských obcí před zbouráním kvůli pokračující težbě. Na jejich prolomení tlačí těžařská firma Czech Coal a část politické scény. Minulý týden vyšlo najevo, že prolomení podporuje i vedení Ústeckého kraje.
 

„Neprolomení limitů je součástí koaliční smlouvy a vládního programového prohlášení a občanští demokraté ctí tuto uzavřenou dohodu. To znamená, nebudeme podporovat prolomení limitů,“ citoval dnes Petra Nečase Český rozhlas Radiožurnál.

Premiér však zároveň uvedl, že jeho slova se vztahují pouze na období, kdy bude jeho vláda u moci. Navíc dodal, že těžařské společnosti se můžou k uhlí dostat, pokud se s vlastníky nemovitostí dohodnou.

„Na druhé straně je třeba říci, že tady je nezbytné dát možnost pro jednání těžebních společností a majitelů nemovitostí. Pokud tam dojde k seriozní dohodě bez hrozby vyvlastnění, tak nevidíme důvod, proč by tato legitimní, svobodná dohoda nemohla být uzavřena,“ uvedl podle Radiožurnálu Nečas.

Prolomení limitů, na nichž se shodla česká vláda v roce 1991, se obávají obyvatelé několika severočeských obcí, zejména Horního Jiřetína a Černic, ale rovněž Litvínova. MfDnes minulý týden uvedla, že za prolomení limitů se postavilo i vedení Ústeckého kraje. Podle MfDnes je tento postoj součástí vyjádření k energetické koncepci ČR, které poslali krajští radní ministerstvu průmyslu a obchodu.

Premiér je v Ústeckém kraji na programové konferenci Občanské demokratické strany, které je předsedou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist