https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejbohatsi-desetina-lidstva-produkuje-polovinu-uhlikovych-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejbohatší desetina lidstva produkuje polovinu uhlíkových emisí

3.12.2015 09:40 | LONDÝN (ČTK)
"Klimatické změny a ekonomická nerovnováha jsou nerozlučně spjaty a společně představují jednu z největších výzev 21. století," uvedl Tim Gore
"Klimatické změny a ekonomická nerovnováha jsou nerozlučně spjaty a společně představují jednu z největších výzev 21. století," uvedl Tim Gore
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Nejbohatších deset procent lidstva produkuje zhruba polovinu veškerých emisí oxidů uhlíku. Nejchudší polovina lidstva se na jejich produkci naopak podílí jen deseti procenty. Přitom je nejvíce ohrožována suchem a dalšími negativními jevy, které jsou spojovány se změnami klimatu, připomíná charitativní organizace Oxfam.
 

"Klimatické změny a ekonomická nerovnováha jsou nerozlučně spjaty a společně představují jednu z největších výzev 21. století," uvedl Tim Gore, který má v Oxfamu na starosti potravinovou a klimatickou politiku.

Zpráva Oxfamu přichází v době, kdy se koná pařížská konference OSN o klimatických změnách.

"Paříž musí být začátkem budování humánnější ekonomiky pro všechny - nejen pro ty majetné, tedy ty nejbohatší, kteří produkují nejvíce emisí, ale i pro ty nemajetné, ty nejchudší, kteří jsou za klimatické změny nejméně zodpovědní, ale přitom jsou vůči nim nejvíce zranitelní," uvedl Gore, jehož citovala agentura Reuters.

Klimatická konference v Paříži má přinést globální dohodu o snižování emisí skleníkových plynů, což má planetu uchránit před ničivými důsledky globálního oteplování. Do francouzské metropole se sjelo na 150 hlav států a vlád včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

3.12.2015 16:03
No kdyby ta desetina neprodukovala, zřejmě by nebyla bohatá. Co je na tom tak divného?
Odpovědět
KP

Karel Padevet

4.12.2015 09:43
No přece za všechnou můžou ti, kdo se starají a pracují.. ekologistická mantra
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist