https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekdo-vypustil-264-chranenych-zelv-zelenavych-v-praze-na-ulici-podarilo-se-je-zachranit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Někdo v Praze na ulici vypustil 264 chráněných želv zelenavých. Podařilo se je zachránit

30.11.2017 12:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mezi chovateli se jeden exemplář želvy zelenavé prodává za zhruba 1500 korun, maloobchodní cena je ale ještě vyšší. Bez prokázání původu by však nešly legálně prodat, proto se jich zřejmě majitel zbavil.
Mezi chovateli se jeden exemplář želvy zelenavé prodává za zhruba 1500 korun, maloobchodní cena je ale ještě vyšší. Bez prokázání původu by však nešly legálně prodat, proto se jich zřejmě majitel zbavil.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) řešili v Praze kuriózní případ. Na podnět občanů byli přivolání k nálezu celkem 264 exemplářů suchozemských želv zelenavých, které se volně pohybovaly u silnice v Praze-Štěrboholích. Informuje o tom ČIŽP.
 

Kde se želvy staré přibližně tři až deset let vzaly, není přesně jasné. „Jde o druh, který je chráněný úmluvou CITES a ohrožený vyhynutím. V Česku se ve volné přírodě nevyskytuje, pochází z jižní Evropy. Vztahuje se na něj ze zákona povinnost prokázání původu,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Inspektoři želvy postupně posbírali a převezli do záchranných center ZOO Praha a ZOO Plzeň. Uhynula pouze dvě zvířata. „Dobrá kondice želv svědčí o tom, že by mohly pocházet z farmového chovu v některé ze zemí původu. Jedna z verzí je, že mohly být do Česka nelegálně přivezeny, bez prokázání původu by však nešly legálně prodat, proto se jich zřejmě mohl někdo zbavit,“ uvedl Geuss.

Mezi chovateli se jeden exemplář želvy zelenavé prodává za zhruba 1500 korun, maloobchodní cena je ale ještě vyšší.

Protože vlastník želv není znám, provedli inspektoři správní řízení o jejich zabavení s neznámou osobou. Želvy v současné době v záchranných centrech hibernují a Ministerstvo životního prostředí rozhodne, kam budou dále umístěny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist