https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-schvalene-kotle-nesplnuji-podminky-dotaci-varuji-vyrobci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé schválené kotle nesplňují podmínky dotací, varují výrobci Aktualizováno

30.5.2016 15:13 | OSTRAVA (ČTK)
V seznamu je více než 360 kotlů. Slovenský kotel, který podle asociace nesplňuje podmínky, patří k nejprodávanějším, prodaly už se jej minimálně stovky. Ilustrační obrázek
V seznamu je více než 360 kotlů. Slovenský kotel, který podle asociace nesplňuje podmínky, patří k nejprodávanějším, prodaly už se jej minimálně stovky. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na seznamu výrobků a technologií, na něž lidé při výměně kotlů za ekologické dostanou dotace, jsou zřejmě kotle, které stanovené podmínky vůbec nesplňují. Testy jednoho z kotlů dokonce vycházejí tak, že by se na českém trhu správně vůbec neměl prodávat. Novinářům to v Ostravě řekli zástupci českých výrobců kotlů a Asociace podniků topenářské techniky. Podle nich některé kotle životnímu prostředí vůbec neprospívají a navíc ohrožují domácí výrobce. Státní fond životního prostředí (SFŽP) ve své reakci uvedl, že prověřil všechny kotle v seznamu a prozatím nebylo potvrzeno, že by nějaký kotel podmínky programu nesplňoval.
 

"Už v roce 2014 na nás odborná veřejnost vyvíjela obrovský tlak. Podle odborníků z oboru některé výrobky svojí konstrukcí nemohly v žádném případě splňovat podmínky, které deklarovaly," řekl předseda asociace Mojmír Krátký.

Asociace si vybrala jeden kotel slovenského výrobce, který má platný slovenský certifikát a pro zařazení na seznam vhodných výrobků už žádné další české zkoušky nepotřebuje. Nechala jej otestovat v brněnské laboratoři, která zkoušky provádí jako jediná v Česku. Podle výsledků testu kotel loni v lednu zcela propadl.

"Daný výrobek deklaruje tu nejvyšší (pátou) imisní třídu. Výsledek byl takový, že podle autorizovaného měření není ani ve třetí třídě. Čili podle našeho názoru a výsledků tohoto měření by neměl být vůbec uváděn na trh," řekl Krátký.

Výsledky testu předala asociace příslušným institucím, ty však podle Krátkého jen formálně ověřily platnost certifikátu a neobjevily žádný rozpor. Výsledky druhého testu asociace stále nemá k dispozici. "Prověřování stojí nemalé peníze a úsilí, mělo by se to řešit na úrovni státu. My už jsme vyčerpali všechny možnosti. V poslední fázi pomoc nabídlo ministerstvo životního prostředí," řekl Krátký. Dodal, že podle jeho informací se ministerští úředníci věcí intenzivně zabývají, a tak věří, že nastane posun a situace se vyřeší.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Daniel Havlík (ČSSD) řekl, že kraj už zjišťuje, jakým způsobem může postupovat. Do seznamů schválených kotlů nemůže zasahovat. Pokud však na něm budou výrobky, které nesplňují podmínky, může se podle náměstka stát, že Evropská unie bude chtít peníze zpět.

V seznamu je více než 360 kotlů. Slovenský kotel, který podle asociace nesplňuje podmínky, patří k nejprodávanějším, prodaly už se jej minimálně stovky. "Ukazujeme na to, že by se měly urychleně začít možná dělat revize veškerých zařízení. Je mi jasné, že to nemusí být ojedinělý případ, může se stát, že těch kotlů bude celá řada, které vůbec nebudou splňovat třeba imisní třídy tak, jak jsou stanoveny," řekl Havlík.

Generální ředitel bohumínského výrobce kotlů Viadrus Roman Sikora řekl, že se čeští výrobci cítí neférovým jednáním zahraničních firem poškozeny a ohroženy. "My musíme zkoušky dělat, stojí nás to obrovské úsilí i peníze a nyní přihlížíme, jak se k nám hrnou zahraniční výrobky, které to mít nemusí," řekl Sikora.

Podle obchodního ředitele společnosti Benekov z Horního Benešova Leopolda Bendy české firmy investují do strojů i vzdělání zaměstnanců a vůči zahraničním firmám jsou v nevýhodě. "Je těžké obstát, když někteří výrobci jedou podle vlastních pravidel a my, čeští výrobci, jsme diskriminováni," řekl Benda.

SFŽP podle svého vyjádření řeší s jedním z výrobců doložení dalších dokladů k prokázání splnění podmínek o emisní třídě a ekodesignu. V tuto chvíli je pak podle jeho mluvčí Lucie Früblingové předčasné spekulovat o tom, zda se některá podezření potvrdí či nikoliv. V případě podezření na neplnění podmínek některým z výrobků je úřad schopen takové kotle identifikovat, důkladněji je prověřit a na výsledky reagovat. Pokud by výrobek neplnil podmínky uvedení na trh v ČR, je na místě také řešení ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí, uvedla mluvčí.

Mnisterstvo životního prostředí (MŽP) a SFŽP sdělilo, že má pro případ, že by se prokázalo, že kotel podmínkám nevyhovuje, připravené postupy, jak zajistit případnou výměnu kotlů bez nutnosti vracet poskytnutou dotační podporu zpět. "Postup je v maximálně možné míře vstřícný a komfortní k občanům, kteří si v dobré víře pořídili kotel ze seznamu výrobků a technologií, u kterého se později ukázalo, že nesplňuje podmínky programu," dodala Petra Roubíčková, tisková mluvčí MŽP.


reklama

 
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

31.5.2016 19:55
Kšefty, nic než kšefty, žádná ekologie, pouze buzerace a vytahování peněz z kapes občanů.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

1.6.2016 10:39
Sociální inženýři takové marginálie přehlížejí, oni dosáhli svého, zpropagovali se, troubí do světa jak zachránili svět. Dotace jsou ZLO a zlo se nesmí propagovat. Dotace jsou socialismus a důsledky jsme zažili, kdo si to neuvědomuje bude nucen to zažít znovu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist