https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nikaragua-se-snazi-o-zachranu-tapira-stredoamerickeho-ve-volne-prirode-je-lide-lovi-pro-maso-a-kuzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nikaragua se snaží o záchranu tapíra středoamerického, ve volné přírodě je lidé loví pro maso a kůži Video

13.9.2017 01:56 | PRAHA (ČTK)
Podle UICN zmizelo za posledních 40 let ve Střední Americe více než 70 procent lesnatých zón. To tapíry přímo ohrožuje. Tapíři jsou také neustále loveni pro svou kůži, ale také na maso.
Podle UICN zmizelo za posledních 40 let ve Střední Americe více než 70 procent lesnatých zón. To tapíry přímo ohrožuje. Tapíři jsou také neustále loveni pro svou kůži, ale také na maso.
Třináct tapírů se promenuje v křovinách zoologické zahrady v Ticuantepe na východě Nikaraguy. Všichni se narodili v rámci reprodukčního programu, jehož cílem je záchrana tohoto živočišného druhu, píše agentura AFP.
 

Tato zavalitá tmavá zvířata s krátkým chobotem se narodila v uzavřeném prostoru několik kilometrů od sopky Masaya. Denně spořádají devět kilogramů listí, ovoce a krmiva pro koně. Pravidelně se váží a dohlížejí na ně kamery.

Reprodukční program vede expert na volně žijící zvířata Eduardo Sacasa. "Živíme je tady moc dobře," usmívá se. A to do té míry, že tříletý samec Pamka, který má pro sebe velkou zalesněnou ohradu, musel začít dodržovat dietu, protože byl "velmi tlustý".

Pamka a jeho 12 druhů nevědí, že na ně mimo zahradu číhá nebezpečí. V Nikaragui žije už jen sotva 800 tapírů středoamerických, kteří patří k největším savcům střední Ameriky. Tapír středoamerický či také Bairdův je zanesen na seznam ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (UICN).

Je to rovněž nejvíce ohrožený lichokopytník v Nikaragui, protože zde stále více ubývá lesů a rozšiřuje se zemědělská půda a tapíři se nelegálně loví a prodávají a ocitají se na jídelníčku místních obyvatel, říká Sacasa.

Tento mírumilovný a býložravý živočich se také často stává kořistí šelem, jako jsou jaguáři a pumy.

V zoologické zahradě v Ticuantepe se snaží tapíry rozmnožovat. Není to snadné, protože samice tapíra nosí mládě 14 měsíců a přivádí na svět v jednom vrhu jen jedno mládě. Gravidní jsou nyní tři samice: dvanáctiletá Rosita a devítiletá Pueblana.

Několik tapírů, Schtroumpf, Maya, Yoltic a Kiwi, bude brzy vypuštěno do volné přírody. To však není jednoduché. Je třeba se ujistit, že nebudou zahubeni, vysvětluje Eduardo Sacasa. Před třemi lety měl být vypuštěn na svobodu párek tapírů, ale operace byla zastavena, protože bezpečnostní podmínky byly shledány nedostačujícími.

Svobodu má brzy získat dvouletý sameček Tilba, neboť chovatelé soudí, že se díky svému mládí lépe přizpůsobí. Armáda ho přepraví vrtulníkem do rezervace na karibském pobřeží, která je po zemi obtížně přístupná. Tam chovatelé objevili samičku, s níž by mohl vytvořit párek.

Podle organizací na ochranu přírody je ve střední Americe ještě na 3000 tapírů Bairdových. Tento počet by v nadcházejících letech mohl klesnout o 80 procent, pokud se nic neučiní, varoval IUCN. Za poslední tři generace se populace tapírů snížila již o 50 procent.

Podle UICN zmizelo za posledních 40 let ve Střední Americe více než 70 procent lesnatých zón. To tapíry přímo ohrožuje. Tapíři jsou také neustále loveni pro svou kůži, ale také na maso.

V Nikaragui již vymizeli tapíři, kteří žili u tichomořského pobřeží, uvádí Jaime Incer, vládní poradce pro životní prostředí. Tento jev se ještě může zhoršit, protože v zemi ročně vymizí 50.000 až 60.000 hektarů lesa, říká.

Situaci ještě může vyhrotit velikášský projekt kanálu, který má procházet zemí a konkurovat Panamskému průplavu. Tato stavba dlouhá 278 kilometrů ohrozí 17 živočišných druhů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist