https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nku-stat-se-bude-vyrovnavat-s-nasledky-tezby-do-roku-2042-zaplati-za-to-dalsich-45-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NKÚ: Stát se bude vyrovnávat s následky těžby do roku 2042, zaplatí za to dalších 45 miliard korun

12.12.2016 10:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z předpokládaných 45 miliard korun poskytovaných v příštích letech si téměř 27 miliard vyžádá likvidace následků těžby uranu u Stráže pod Ralskem
Z předpokládaných 45 miliard korun poskytovaných v příštích letech si téměř 27 miliard vyžádá likvidace následků těžby uranu u Stráže pod Ralskem
Podle kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) využil podnik DIAMO prostředky na zahlazování následků hornické činnosti během posledních deseti let účelně a hospodárně. V letech 2006 až 2015 zaplatil podnik za tyto práce celkem 36,8 miliardy korun. Prostředky mu poskytovaly Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo financí (MF). S následky hornické činnosti se bude stát vypořádávat nejméně do konce roku 2042 a zaplatí minimálně dalších 45 miliard korun, uvádí NKÚ.
 

Jen u MF kontroloři zjistili tři případy netransparentního postupu, kdy ministerstvo uzavřelo s dodavateli smlouvy v celkové hodnotě 676 tisíc korun až po provedení práce.

Z předpokládaných 45 miliard korun poskytovaných v příštích letech si téměř 27 miliard vyžádá likvidace těžby uranu u Stráže pod Ralskem. Současné plány likvidací ale neobsahují výdaje spojené s čištěním a čerpáním důlních vod a následným monitoringem lokalit, celková částka proto bude pravděpodobně ještě vyšší.

Nedostatek peněz ve státním rozpočtu na odstranění následků hornické činnosti stát částečně řeší financováním ze zvláštního účtu MF. V letech 2006 až 2015 pokrývaly peníze z tohoto účtu 38 % výdajů podniku DIAMO na sanaci lokalit. "Nejde ovšem o zcela spolehlivý zdroj financování – příjmy účtu závisí na dividendách společnosti ČEZ, a stát z tohoto účtu kryje i jiné výdaje, například deficit důchodového systému," vysvětluje NKÚ.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist