https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-prehrada-skalicka-muze-podle-ekologu-ohrozit-reku-becvu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová přehrada Skalička může podle ochránců přírody ohrozit řeku Bečvu

23.3.2016 10:56 | OLOMOUC (ČTK)
Stát letos začne vykupovat nemovitosti v místech plánované přehrady Skalička východně od Teplic nad Bečvou
Stát letos začne vykupovat nemovitosti v místech plánované přehrady Skalička východně od Teplic nad Bečvou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Židková / Wikimedia Commons
Přehrada Skalička nedaleko Teplic nad Bečvou na Přerovsku, jejíž stavbu chce stát zahájit v příštích letech v rámci rozsáhlých protipovodňových opatření, může mít podle ochránců přírody nepříznivý dopad na život v řece Bečvě i na její vodní tok. Místní ekologické organizace proto spojily síly a budou na přípravu projektu vodního díla dohlížet. ČTK to řekl Jiří Pavelka z nově založené platformy Spojená Bečva.
 

Přehrada s trvalým vzdutím vody podle Pavelky změní vodní režim Bečvy. "Především má negativní dopad na splaveninový režim, neboť zachytává přirozený chod štěrků, a také představuje nepřekonatelnou překážku pro migrující živočichy. To je v případě Bečvy, která je naší největší štěrkonosnou řekou, katastrofický scénář pro možnosti její ekologické obnovy. Rovněž již samovolně zpřírodněné úseky Bečvy by byly ztrátou splavenin poškozeny," varoval.

Michal Krejčí z Unie pro řeku Moravu upozornil, že zastavení chodu štěrků po zprovoznění vodního díla Skalička znásobí už tak vážné problémy se zahlubováním koryta Bečvy, které vznikly kvůli její regulaci. "Řeka zbavená štěrků, na jejichž odnos jinak vynakládá značnou část své energie, si takto uvolněnou sílu vybije v dnové erozi. Tímto procesem se z původně štěrkonosných řek s mělkým a širokým řečištěm stávají hluboké kaňony zaříznuté do podloží," uvedl.

Nevládní ekologické organizace proto plánují diskusní setkání s vedením Povodí Moravy, které je investorem vodního díla Skalička. Odborníci na něm budou hovořit o možných rizicích stavby přehrady.

Retenční objem nové nádrže by měl být při maximální hladině 35 milionů kubíků. To by mělo zabezpečit ochranu před více než stoletou vodou, tedy podobné síly, jako postihla ČR v roce 1997. Podle materiálu tehdy dosáhly škody v povodí Bečvy více než 2,8 miliardy korun. Skalička by měla v budoucnu ochránit až 110 000 lidí.

Stát letos začne vykupovat nemovitosti v místech plánované přehrady Skalička východně od Teplic nad Bečvou. Vláda na ně zatím vyčlenila 520 milionů korun. Podle plánu ministerstva zemědělství by se za nemovitosti mělo v letech 2016 až 2023 zaplatit mezi 410 a 579 miliony korun. Na území je 43 budov, z toho 23 k bydlení, 11 k rodinné rekreaci a devět dalších staveb slouží k jiným potřebám, například pro zemědělství.

Podle materiálu, který loni v červenci schválila vláda, by měla první etapa výstavby protipovodňových opatření v povodí Bečvy stát 1,3 miliardy korun. Většina staveb má být dokončena do konce roku 2022. Stavba samotné přehrady by měla vyjít na dalších 2,69 miliardy korun, náklady se mají hradit ze státního rozpočtu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist