https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-prazske-stavebni-predpisy-budou-ucinne-od-srpna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové Pražské stavební předpisy budou účinné od srpna

30.5.2016 07:52 | PRAHA (ČTK)
Změnila se také regulace reklamy. Hudeček chtěl zakázat billboardy nad šest metrů čtverečních v zastavitelném území Prahy, Stropnického úprava v dnešní verzi počítá se zákazem reklam nad čtyři metry čtvereční v památkové rezervaci a zónách a odstupem dvou reklam nejméně 100 metrů mimo ně
Změnila se také regulace reklamy. Hudeček chtěl zakázat billboardy nad šest metrů čtverečních v zastavitelném území Prahy, Stropnického úprava v dnešní verzi počítá se zákazem reklam nad čtyři metry čtvereční v památkové rezervaci a zónách a odstupem dvou reklam nejméně 100 metrů mimo ně
Licence | Volné dílo (public domain)
Nové Pražské stavební předpisy, které v pátek schválila městská rada, budou účinné od 1. srpna. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) je pozastavilo loni v lednu, Praze poté stanovila patnáctiměsíční lhůtu na doplnění připomínek a získání notifikace Evropské komise. Novelu připravoval tehdejší primátor Tomáš Hudeček (nestraník, dříve TOP 09) a po volbách bývalý primátorčin náměstek Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). Oba dnešní verzi kritizují, nereguluje podle nich dostatečně - podle Hudečka reklamu, podle Stropnického plány developerů.
 

Nové Pražské stavební předpisy z většiny přejaly znění platných, ale ministerstvem pozastavených, podle Hudečkova návrhu z roku 2014. Byly upraveny požadavky na osvětlení obytných místností nebo obecné zásady uspořádání území. Změnila se podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) také forma předpisu, musí být psaný v paragrafech jako zákon.

Změnila se také regulace reklamy. Hudeček chtěl zakázat billboardy nad šest metrů čtverečních v zastavitelném území Prahy, Stropnického úprava v dnešní verzi počítá se zákazem reklam nad čtyři metry čtvereční v památkové rezervaci a zónách a odstupem dvou reklam nejméně 100 metrů mimo ně.

Stropnický na návrhu pracoval do loňského léta. Podle něj mohly být předpisy na developery přísnější. "Když teď přijde developer do Bubnů, na Žižkov nebo na nějaké jiné velké rozvojové území, bude tím, kdo určí, kde budou ulice a kde veřejná prostranství a veřejná vybavenost. To by ale mělo dělat město," řekl dnes novinářům.

Poté, co mu byly předpisy odebrány z gesce, předložila na začátku srpna další verzi radě ke schválení primátorka. Podle Stropnického ale vypustila části, které se nelíbily developerům. Koncem října pak rada předpisy připravila na odeslání k notifikaci do Bruselu.

Podle primátorky je po schválení novely bezpředmětná i ústavní stížnost, kterou proti původnímu znění předpisů podalo MMR. Ministerstvo ale dokument žalobou napadnout muselo, protože Praha nesplnila patnáctiměsíční lhůtu pro předložení nových předpisů. Případné připomínky k předpisům může MMR podle Stropnického uplatnit v příštích dnech znovu a znovu jejich platnost pozastavit.

Stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Praha má své stavební předpisy jako jediné město v zemi už více než 100 let. Ministerstvo chtělo kvůli sporům hlavnímu městu tuto výsadu odebrat, návrh stále zůstává v připravované novele stavebního zákona. Podle Krnáčové i Stropnického ale bude přihlížet k tomu, že Praha má nyní předpisy platné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist