https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotaci-na-vymenu-kotle-mohou-zadatele-pripravit-jejich-chyby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotaci na výměnu kotle mohou žadatele připravit jejich chyby

18.10.2017 23:27 | PRAHA (ČTK)
Nejčastější jsou chybějící povinné doklady u podaných žádostí, uchazeči o dotaci mohou mít problémy také kvůli najmutí nespolehlivého dodavatele nebo kvůli nedodržení povinné struktury vyúčtování.
Nejčastější jsou chybějící povinné doklady u podaných žádostí, uchazeči o dotaci mohou mít problémy také kvůli najmutí nespolehlivého dodavatele nebo kvůli nedodržení povinné struktury vyúčtování.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | paolobros / Pixabay
Žadatelé o dotace o výměnu starého kotle za nové ekologičtější vytápění se mohou vlastními chybami připravit o vyplacení peněz, zaznělo dnes na panelové diskusi Českého plynárenského svazu. Nejčastější jsou chybějící povinné doklady u podaných žádostí, uchazeči o dotaci mohou mít problémy také kvůli najmutí nespolehlivého dodavatele nebo kvůli nedodržení povinné struktury vyúčtování.
 

"Pro konání odborné diskuse jsme záměrně zvolili termín v době, kdy zhruba v polovině krajů bylo již zahájeno přijímání žádostí v rámci druhé vlny kotlíkových dotací. Umožnilo nám to porovnat zkušenosti z obou vln a zároveň nabídnout užitečné informace zájemcům, kteří se svou žádost teprve chystají podat," řekl předseda rady plynárenského svazu Jan Valenta. Evropské peníze, které kraje přerozdělují, mají v Česku zlepšit ovzduší.

Při podávání žádosti o dotaci bývá podle zástupců plynárenských firem i krajů největším problémem chybějící či nekvalitně zpracovaná revizní zpráva ke starému kotli. Objevují se také nedostatečně kvalitní fotografie starého zařízení. "Podání neúplné či nekvalitní dokumentace vyřizování žádostí komplikuje a samozřejmě prodlužuje," uvedla vedoucí pro strukturální fondy v Moravskoslezském kraji Petra Brodová. Plynárenský svaz varoval před podvodnými firmami, které nabízejí výměnu kotle na klíč, pak ale přestanou na projektu pracovat.

Chyby se podle zástupci krajů objevují také v závěrečném vyúčtování, lidé si například nainstalují jiný typ kotle, než uvedli v žádosti. Lidé také někdy místo potvrzení o provedení platby předkládají jen příkaz k úhradě, nedodají zprávu sběrného dvora o ekologické likvidaci původního kotle nebo se zapomenou podepsat na předkládaných dokumentech. Brodová vyzvala žadatele, aby dodrželi povinnou strukturu rozpisu výdajů. Odstraňování nedostatků podle ní zdržuje vyplacení dotace. "Někdy se však jedná o takové nedostatky, které odstranit nelze, a dotace pak vyplacena být nemůže," dodala.

Přijímání žádostí o dotace plynárenský svaz doporučuje v elektronické podobě. "Všechny kraje bychom zároveň chtěli vyzvat k tomu, aby žadatelům umožnili zpětné proplacení faktur od 15. července 2015 tak, jak udává doporučení ministerstva životního prostředí. Považujeme to za efektivní způsob zmírnění časového a administrativního tlaku na žadatele." podotkl Valenta.

Česká republika získala v evropském Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 devět miliard korun. Nahrazeno má být postupně až 100.000 starých kotlů. První dotační vlna byla spuštěna v létě 2015, druhá začala letos v říjnu. Třetí a poslední výzva k předkládání žádostí o evropské peníze by měla následovat nejpozději v roce 2019. V nynější druhé výzvě je dotaci možné čerpat na kombinované kotle na uhlí a biomasu, kotle pouze na biomasu, tepelná čerpadla nebo na plynové kondenzační kotle.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist