https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-opet-planuji-pochody-proti-ulozisti-jaderneho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce opět plánují pochody proti úložišti jaderného odpadu

8.4.2016 10:10 | PRAHA (ČTK)
V lokalitě Březový potok se protestní potok konal například i loni v zimě.
V lokalitě Březový potok se protestní potok konal například i loni v zimě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Chanovice
Protestní pochody i koncerty se opět chystají pořádat obce, které nesouhlasí s plány na vybudování trvalého hlubinného úložiště jaderného odpadu. Akce se při druhém ročníku Den proti úložišti uskuteční 23. dubna ve všech sedmi vyhlédnutých lokalitách. Starostové a obyvatelé obcí chtějí upozornit na to, že nesouhlasí s tím, že pod jejich domovy skončí vysoce radioaktivní odpad nebezpečný po tisíce generací, sdělil Edvard Sequens ze sdružení Calla.
 

V každé ze sedmi lokalit podle Sequense přizpůsobily obce i spolky podobu protestních akcí místním podmínkám. "Jedno ale mají společné - chtějí upozornit na nepřijatelnost způsobu, jakým je v České republice řešen problém vyhořelého jaderného paliva," uvedl.

Stěžuje si na to, že chybí legislativa zajišťující lepší postavení obcí a nejsou jasná kritéria, podle kterých se mají vybírat lokality. "Není ani dobře zdůvodněné, zda spěch směřující k jediné variantě: definitivnímu uschování odpadů pod zem, je ta nejlepší bezpečná varianta," dodal.

První etapa průzkumů by měla být letos provedena ve všech sedmi lokalitách, v souhrnu jde o práce za 200 milionů korun. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) obyvatele ujišťuje, že geologové budou území jen obcházet a jejich práce bude povrchová, bez vrtů.

Akce se uskuteční tři dny před 30. výročím nejhorší jaderné havárie elektrárny v Černobylu na Ukrajině. Například lokalita Březový potok na Klatovsku pořádá běžeckou a cyklistickou štafetu okolo průzkumného území, koncert a také nechá rozeznít zvony jako varování. Lidé z lokality Čertovka, na rozhraní okresů Louny a Plzeň - sever, chystají pochod a vernisáž. Informace o všech akcích může veřejnost najít na webu na www.nechcemeuloziste.cz.

Na základě geologických průzkumů by měl být počet lokalit zúžen na čtyři; finální lokalitu by SÚRAO mělo vybrat do roku 2025. Správa zastupuje stát, který dává přednost trvalému uložení vyhořelého jaderného paliva. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065. Kvůli povolení geologického průzkumu už byly podány i žaloby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist